Afstudeerder duikt in Twentekanaal

| Rik Visschedijk

De zijtak van het Twentekanaal is, ondanks herstelwerkzaamheden, flink lek. Rijkswaterstaat heeft daarom de groep water engineering & management van UT-onderzoeker Bas Borsje (CTW) gevraagd om mee te denken.

Photo by: flickr/creative commons

Bij baggerwerkzaamheden in 2010 is te veel slib van de bodem geschraapt en sindsdien sijpelt er ter hoogte van Bornerbroek water uit het kanaal. Dat is bijzonder vervelend voor de boeren; hun lager gelegen land is moeilijker te bewerken en brengt minder oogst op. Een nieuwe sliblaag bracht geen soelaas: het grondwater is nog steeds te hoog.

Complex probleem

De groep van Bas Borsje gaat meewerken aan dit ‘complexe probleem’. ‘We hebben er een afstudeeropdracht van gemaakt, want er moet nog flink wat onderzoek gebeuren. Het onderzoek heeft drie elementen. Vanuit de fysica willen we weten hoe slib zich gedraagt in combinatie met water en hoe we een oplossing maken die afdicht. Maar we zullen ook in de bestaande literatuur kijken hoe je slib het beste kunt aanbrengen en wat de voorspellingen voor de toekomst zijn. Tenslotte werken we mee aan het ontwerpen van de uiteindelijke oplossing.’ Borsje geeft aan dat het slib in het Twentekanaal relatief schoon is. ‘Slib van elders halen kan niet zomaar, omdat het vervuild kan zijn en daarmee verstoor je het ecosysteem.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.