Te veel huur in Student Hotels

| HOP, Irene Schoenmacker

In Student Hotels betalen studenten te veel huur en genieten ze geen huurbescherming. Gemeenten moeten ingrijpen, vindt de Landelijke Studenten Vakbond.

In onder meer Amsterdam, Groningen en Den Haag zijn er de laatste jaren Student Hotels geopend: hotels die studenten een kamer aanbieden voor maximaal een jaar. Volgens de LSVb gaat het landelijk om 2.400 kamers. Er zijn plannen om ook in Maastricht en Eindhoven hotels te bouwen.

Omdat ze werken met een hotelvergunning, hoeven de hotels zich niet aan het huurrecht te houden en zijn studenten wettelijk niet zo goed beschermd als gewone huurders. Zo kunnen ze veel gemakkelijker op straat worden gezet dan bij reguliere verhuur, waarschuwt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

1100 euro per maand

De huurprijs voor een kamer van negentien vierkante meter kan oplopen tot 1.100 euro per maand. Wie voortijdig zijn kamer wil verlaten kan zijn contract aan een andere student doorgeven, maar volgens de voorwaarden kost dat 350 euro. Als je de huur te laat betaalt, krijg je een boete van 25 euro en wordt de kamerdeur automatisch geblokkeerd. Ook kunnen studenten verplicht worden naar een andere kamer te verhuizen.

De Student Hotels waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar maar in een eerder interview zei de eigenaar: 'Ik wilde nooit een hotel zijn. Maar met een hotelvergunning ben ik niet gebonden aan al die restricties.' Hij doelt onder meer op de verhuurdersheffing en het maximumbedrag dat verhuurders volgens het puntensysteem mogen vragen.

Normale huurprijzen

'De Student Hotels glippen momenteel tussen de mazen van de wet door', zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. “Dat kan niet. Ze moeten als reguliere woningen gezien worden, zodat studenten meer beschermd zijn en normale huurprijzen betalen.'

Mochten de gemeenten niet willen meewerken, dan hoopt Berkhout dat de landelijke politiek een duit in het zakje wil doen. 'Het is niet alleen vervelend voor studenten, maar ook voor andere verhuurders. Die hebben nu oneerlijke concurrentie.'