Twee UT-onderzoekers scoren Veni-beurs

| Rik Visschedijk

Twee UT-onderzoekers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-Beurs van 250 duizend euro.

Het gaat om Alfons Laarman (Computer Science) en Slawomir Porada (Technische Natuurwetenshappen).

Diepgaand parallellisme

Het onderzoek van Laarman richt zich op de snelste route door druk verkeer, de correctheid van complexe digitale systemen en de analyse van een socialmedia-, of computernetwerk. Het zijn allemaal problemen die ‘diepte-eerst’ zoekalgoritmen efficiënt oplossen. De onderzoeker gaat deze algoritmen in één klap geschikt maken voor parallelle computers: de toekomst van de informatica.

Dunne draadjes om drinkwater te maken

Porada kijkt in zijn onderzoek naar water en hoe dat kan worden ontzout met dunne geleidende draadjes bedekt met een laagje poreuze koolstof. Daartoe worden deze draadjes op een elektrische spanning gezet waarna zoutionen adsorberen. In het project ontwikkelt hij fundamentele kennis over poreuze elektrodes, en hij ontwerpt en bouwt een klein prototype dat continu water ontzout.

Veni-beurs

De Veni beurs is voor excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Het geeft pas gepromoveerde onderzoekers de kans om de komende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen. Dit jaar werden 158 beurzen uitgereikt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.