‘Geen zorgen, natuurlijk winnen we’

| Redactie

De UT-studenten Vincent Kroeze (chemical engineering), Erik Kemp (cyber security) en Arne te Nijenhuis (applied physics) maken zich op voor het nieuwe NTR-programma De Universiteitsstrijd. De drie heren waren gisteren in Amsterdam voor studio-opnames. UT Nieuws liep met ze mee.

Na de audities in juni werden Vincent, Erik en Arne geselecteerd om de UT in de kennisquiz te vertegenwoordigen. Na uren van voorbereidingen, begon gisteren het echte werk: de studio-opnames. Vier dagen lang gaan ze strijd aan tegen zeven andere universiteiten.

Triviantvragen afvuren

Aangekomen in de Mediahaven, hebben groepjes studenten in de ontvangstruimte een plekje gevonden. Ze voeren uiteenlopende gesprekken op comfortabele banken en her en der verspreide stoelen. Ze vuren triviantvragen op elkaar af, delen escalatieverhalen van de afgelopen kroegavond en nemen de belangrijkste tactieken nog snel even door. Hoewel iedereen zo losjes mogelijk wil overkomen, is de spanning voelbaar.

Lading broodjes en snacks

Een vrolijke en zorgzame receptioniste peilt regelmatig of de zenuwen nog onder controle zijn en probeert iedereen met lading broodjes en snacks zo goed mogelijk op hun gemak te stellen. Ook bij het team van de UT begint de spanning steeds hoger op te lopen. Arne te Nijenhuis: ‘Ik kijk graag naar de BBC University Challenge en vind het tof om zelf aan een vergelijkbaar programma op de Nederlandse tv mee te doen.’ Zijn hobby, kennis en zijn winnaarsmentaliteit als fanatiek atleet, bracht hem tot de televisieopnames.

Zijn teamgenootje Erik Kemp behaalde in 2015 de titel techniekstudent van het jaar. Hij is sterk gemotiveerd om de UT landelijk te vertegenwoordigen, zo zegt hij zelf. Vincent Kroeze onderscheidt zich door zijn brede interesse. Naast een bèta-achtergrond is hij geïnteresseerd in onder meer theater, literatuur en filosofie. Hoewel ze alle drie bèta’s zijn, moest elke universiteit een alfa-, bèta- en gammastudent aandragen. Met de brede kennis van Vincent vertegenwoordigt hij de alfawetenschappen en Erik de gamma.

Pittig

Een toelatingsexamen bepaalde of het universiteitsteam mee mocht naar de uitzendingen. Het niveau van de vragen vonden ze vooraf moeilijk in te schatten en bleek pittig. Maar eenmaal op de terugreis vanuit Amsterdam kregen ze de uitslag al. ‘De hele coupé genoot mee toen we hoorden dat we door waren’, zegt Kemp.

Sterktes en zwaktes

De afgelopen weken deden de studenten kennis op in de velden waar ze wat minder bekend mee zijn en dachten ze na over strategieën. ‘We deden full research naar onze tegenstanders, zodat we weten waar hun sterktes en zwaktes liggen en daarmee ook onze’, legt Kroeze uit. Verder leerden ze elkaar goed kennen en zijn daardoor een hecht team geworden.

'We gaan winnen'

Na de visagie, neemt de crew voor de laatste keer alles met de studenten door en is het tijd voor de opnames. De universiteitsteams wensen elkaar succes. Als ze richting de studio’s lopen, vult Kroeze graag nog even aan: ‘Geen zorgen, natuurlijk gaan we winnen.’

Benieuwd naar het resultaat? Vanaf 12 september is er elke werkdag om 19:55 uur een aflevering van De Universiteitsstrijd op NPO2.

Tekst: Rose Rorije

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.