Eigen vlees keuren? Laat maar zitten, zeggen universiteiten

| HOP, Bas Belleman

Na lang soebatten mogen onderwijsinstellingen hun eigen opleidingen gaan keuren. Maar de meeste universiteiten bedanken ervoor. Ze zien weinig in het Haagse experiment met instellingsaccreditatie.

Photo by: pexels.com

Al jaren vragen universiteiten meer vertrouwen van de overheid. Waarom moet accreditatieorganisatie NVAO elke zes jaar alle opleidingen zo grondig keuren? Dat zorgt maar voor onnodige stapels papier.

Experiment

Ze leken het pleit te winnen. Minister Bussemaker wilde graag een experiment met ‘instellingsaccreditatie’ starten. Daarin zouden zes universiteiten en zes hogescholen in één klap goedkeuring voor al hun onderwijs krijgen, als ze hun kwaliteit zelf secuur zouden bewaken. Maar regeringspartij VVD stak een spaak in het wiel en wees op de problemen in het recente verleden. Een lichtere keuring was wel denkbaar, vonden de liberalen, maar de keurmeesters zouden toch nog altijd elke opleiding moeten checken.

Haags compromis

De Tweede Kamer smeedde een typisch Haags compromis. In het nieuwe experiment gaat de NVAO alsnog alle opleidingen keuren, maar slechts op een paar punten. De rest mogen de deelnemende instellingen zelf in de gaten houden. En hooguit drie universiteiten en drie hogescholen zouden mogen meedoen.

Laat dan maar, zeggen de universiteiten. Ze hebben weinig belangstelling voor het experiment. 'De universiteiten hebben ieder voor zich de afweging gemaakt, maar het is niet zo vreemd dat ze niet meedoen', zegt woordvoerder Bastiaan Verweij van universiteitenvereniging VSNU. 'Ze hadden een heel ander beeld van een instellingsaccreditatie.'

Inderdaad is er niet zo veel overgebleven van de instellingsaccreditatie die minister Bussemaker had aangekondigd. Opperkeurmeester Anne Flierman van de NVAO legde al uit dat er weinig zou veranderen, al hoopte hij toch dat universiteiten zouden meedoen.

In gesprek

Het ministerie wil er weinig over kwijt. 'Aanmelden voor het experiment kan nog niet', zegt een woordvoerder. 'We zijn nu met een aantal instellingen over het experiment in gesprek. Dat zijn zowel universiteiten als hogescholen, met de meest concrete belangstelling van hogescholen.'

Het is onduidelijk wat er nu met het experiment gaat gebeuren. Waarschijnlijk gaat het gewoon door, desnoods alleen met de hbo-instellingen die belangstelling hebben. Volgens onderwijsblog ScienceGuide zijn dat er vier, waaronder de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool der Kunsten Den Haag.