'Stimuleer wetenschap met oog voor samenleving'

| Rik Visschedijk

De huidig opvatting over kennisvalorisatie is krakkemikkig en daardoor wordt er te weinig rendement gehaald uit de wetenschap. Dat betoogt UT-onderzoeker dr. Paul Benneworth in het vooraanstaande tijdschrift Science en Public Policy.

Benneworth (senior onderzoeker bij CHEPS) en twee collega’s uit Valencia hebben een model ontwikkeld dat de toegevoegde waarde van wetenschappelijke kennis voor de samenleving kan vergroten. Het model is getoetst aan een grote wetenschappelijke database in Spanje.

Erkenning

Volgens de drie onderzoekers wordt bij valorisatie te vaak gekeken naar de laatste stap in de wetenschappelijke keten: het aantal octrooien, spin-offs en licenties. Wetenschappers eerder in het proces worden daarmee tekort gedaan. Die leveren een fundamentele bijdrage aan de uiteindelijke valorisatie, maar krijgen daarvoor niet de erkenning.

Ivoren Toren

‘Het ministerie van OCW zou meer moeten kijken naar de kennis die met de samenleving wordt gedeeld, zowel met bedrijfsleven als met overheidsorganisaties’, zegt Benneworth. ‘Wanneer je op beleidsniveau een open houding bij wetenschappers kunt bevorderen, zullen ze minder in hun ivoren toren zitten. Daarmee wordt het rendement van hun kennis voor de samenleving veel groter.’

Valorisatie

De onderzoekers vinden dat valorisatie op een andere manier moet worden gestimuleerd. ‘De wetenschapper krijgt nu te weinig waardering voor zijn open houding richting de maatschappelijke praktijk’, aldus Benneworth. ’Het ministerie van OCW zou meer moeten kijken naar de kennis die met de samenleving wordt gedeeld, zowel met bedrijfsleven als met overheidsorganisaties. Wanneer je op beleidsniveau een open houding bij wetenschappers kunt bevorderen, zullen ze minder in hun ivoren toren zitten. Daarmee wordt het rendement van hun kennis voor de samenleving veel groter.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.