Erwin Hans: ‘Zat er dicht tegenaan’

Erwin Hans (technische bedrijfskunde) wist zaterdag niet de landelijke titel ‘docent van het jaar 2016’ in de wacht te slepen. Hij was een van de vijf finalisten, maar moest het afleggen tegen Loes Damhof (Hanzehogeschool Groningen).

Photo by: Arjan Reef

Hans spreekt van een ‘close call’ in de finale, waarin hij een presentatie hield en in debat ging met onderwijsminister Bussemaker. ‘Ik achtte me zeker niet kansloos, maar uiteindelijk werd het net niet. Ik zat er dicht tegenaan, geloof ik.’

Trots

Het was even balen voor Hans toen niet hij, maar Damhof tot winnaar werd uitgeroepen. Dat gevoel sloeg al snel om. ‘Ik ben vooral hartstikke trots op hoe het gegaan is. Het waren allemaal goede docenten, met mooie ideeën over onderwijs.’

Hans vervolgt: ‘Er was een hele schare studenten en docenten mee om me aan te moedigen. Volgens mij baalden zij er na afloop meer van dan ik. Ik blijf vooral trots dat ik hier heb mogen staan – ook dankzij de nominatie van studenten – en dat ik het lesgeven de UT heb kunnen promoten. Zo heb ik ook mooie complimenten gekregen van de minister en de jury voor mijn presentatie.’

Comeniusbeurs

De verkiezing is georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Naast Damhof en Hans waren Meindert Flikkema (Vrije Universiteit), Aswin van Oijen (Tilburg University) en Max Bogers (Fontys Hogescholen) kanshebber.

Naast de titel ontving Damhof ook de eerste Comeniusbeurs voor onderwijsvernieuwing, ter waarde van vijftigduizend euro. Met dat geld mag ze een project voor de verbetering van het onderwijs financieren. Minister Bussemaker hoopt dat zulke Comeniusbeurzen de waardering voor onderwijs zullen verhogen.

Gevarieerde carrières

Begin 2017 zal Bussemaker opnieuw Comeniusbeurzen uitreiken. Dan zijn het er al tien. Niet alleen docenten komen ervoor in aanmerking, maar ook docententeams en onderwijsmanagers.

De beurzen kunnen oplopen tot 250 duizend euro. Ze moeten ‘een bijdrage te leveren aan meer gevarieerde carrières op hogescholen en universiteiten’, schreef Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Uiteindelijk zal er jaarlijks twintig miljoen aan worden besteed. Het is een van de dingen waar de minister meer geld aan kan besteden nu de basisbeurs is afgeschaft en er meer geld voor het hoger onderwijs beschikbaar komt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.