Wedstrijdje treinreizen in de spits uit protest

Aanstaande dinsdag houden studenten het Nederlands kampioenschap treinreizen tijdens de spits. Zo protesteren ze tegen plannen om hen buiten de piekuren te laten reizen.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

De ludieke wedstrijd vindt ’s morgens om half negen plaats op alle stations van Nederland, hebben de actievoerders aangekondigd. Ze hopen dat zoveel mogelijk studenten die morgen de trein pakken. Een bijbehorende petitie is al meer dan elfduizend keer ondertekend.

Woede

NS-topman Roger van Boxtel haalde zich de woede van studenten op de hals met een interview in het Algemeen Dagblad, waarin hij uitlegde hoe hij de overvolle spitstreinen wil ontlasten. Hij praat met onderwijsinstellingen over aanpassing van hun roosters.

Het plan is al bijna twee jaar oud. Het kabinet verwacht dat de ov-studentenkaart tweehonderd miljoen euro goedkoper kan worden als studenten vaker buiten de spits gaan reizen. Dat geld komt dan vrij voor het hoger onderwijs.

UT: ‘Niet mogelijk’

De UT is niet van plan de roosters aan te passen om de NS tegemoet te komen. ‘De colleges zijn strak ingepland en we willen studenten in staat stellen in drie jaar hun bachelordiploma te halen. Flexibele roosters zijn hierbij niet mogelijk’, aldus UT-woordvoerder Hinke Mulder.

Lestijden verbouwen

Ook vakbonden FNV Jong en AOb willen niets van de plannen weten. Ze roepen minister Bussemaker op om zich hard te maken voor de belangen van studenten en docenten. FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam: ‘Net na het invoeren van het leenstelsel denkt de NS nu even de lestijden te verbouwen zodat een bijbaan er ook niet meer in zit. Gaat Van Boxtel dan onze studiekosten betalen?’

Volgens bestuurslid Douwe van der Zweep van de AOb ‘is er in het hoger onderwijs geen geld om ‘s ochtends lokalen leeg te laten staan omdat het de NS beter uitkomt’.

Verbazing

De Landelijke Studenten Vakbond ‘met verbazing’ op de gesprekken tussen de NS en de onderwijsinstellingen. Voorzitter Stefan Wirken: ‘Studenten worden met dit plan hard getroffen, het is onacceptabel dat er niet met hen gesproken wordt.’

Volgens de LSVb hebben studenten in de avonduren andere dingen te doen dan onderwijs volgen. Ze sporten bijvoorbeeld, of gaan naar een studentenvereniging. Ook zouden studenten door het verdwijnen van de basisbeurs ’s avonds moeten werken om rond te komen.

Geen derderangs reizigers

Een ander geluid laat het Interstedelijk Studenten Overleg horen, al steunt het ISO het protest wel. De NS kan studenten niet verplichten om de spits te mijden, vindt voorzitter Linde de Nie. ‘Studenten zijn geen derderangs treinreizigers van wie het reisrecht zomaar afgenomen kan worden.’

Maar het ISO klinkt iets minder boos. Er valt best te praten over aanpassingen van het rooster. ‘Studenten moeten samen met de universiteiten en hogescholen beslissen of en hoe zij de spits kunnen ontlasten om zo meer geld in onderwijs te kunnen steken. Dat is de afspraak.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.