Leren wat je echt gelukkig maakt

| Marjolein Pistoor

Veel studenten ervaren stress en daar speelt de University of Happiness op in. Met workshops, lezingen en een opleiding wil deze UT-spin-off een geluksgeneratie creëren. ‘Opdrachten zijn intensief en soms eng en confronterend.’

UT-alumnus bedrijfskunde Arnoud Weustink, een van de oprichters van de University of Happiness, gaf donderdag tijdens de Bedrijvendagen een workshop om studenten kennis te laten maken met de geluksopleiding. In de Gallery reikte hij onder het motto ‘van stress naar succes’ handvatten aan om in zeven stappen (wees proactief, denk in ‘win-win’) je geluksniveau te verhogen.

Voor studenten en young professionals die meer willen dan die 7 stappen, biedt de University of Happiness een vierdaagse opleiding. Student industrieel ontwerpen Manou Visschedijk (25) rondt die dit weekend af en vertelt over haar ervaringen.

Waarom besloot je de geluksopleiding van University of Happiness te volgen?

‘Ik ben die opleiding gaan doen toen het even niet goed ging in mijn relatie. Op dat moment kwam ik erachter dat ik niet goed wist wat ik zelf echt leuk vond en waar ik nou echt gelukkig van werd.

Ik was ook geneigd dingen te doen omdat iedereen ze deed. Zo ben ik zelfs drie maanden naar het buitenland geweest, terwijl ik helemaal niet zeker wist of ik dat zelf echt wilde. Ik had het gevoel dat ik dat leuk moest vinden omdat zoveel mensen in mijn omgeving dat deden.

Ook heb ik altijd moeite gehad met keuzes maken en heb ik voor bijna alles wat ik doe bevestiging nodig. Ik ben altijd bezig met de mogelijke consequenties van een keuze. Eerlijk gezegd heb ik zelfs nu de behoefte aan bevestiging, over of ik wel de goede antwoorden geef, haha! Tijdens de opleiding hoop ik te leren meer op mezelf te vertrouwen en uiteindelijk te doen wat mij echt gelukkig maakt.’

Wat zijn jouw ervaringen?

‘Ik ben heel enthousiast over de opleiding. De opdrachten die we doen zijn best intensief en soms ook heel eng en confronterend, maar juist van die opdrachten leer je het meest over jezelf. Na een opleidingsdag ben ik vooral heel moe en verward, maar gedurende de week blijf je erover nadenken en vallen de puzzelstukjes steeds meer op hun plek.

Ik merk dat ik me door de opdrachten meer bewust word van waarom ik op een bepaalde manier reageer in een specifieke situatie. Als je dat herkent kun je dat reactiepatroon ook doorbreken.

Het is fijn dat er zo veel coaches aanwezig zijn tijdens de opleiding. Als je er zelf even niet uitkomt weten zij precies de juiste vragen te stellen waardoor je steeds beter begrijpt waarom je bepaalde dingen doet.’

Merk je in je dagelijks leven al resultaten?

‘Ik heb geleerd waar mijn behoefte aan bevestiging vandaan komt. Dat ik me daar bewust van ben helpt al enorm, omdat ik nu ook in kan zien dat mijn angst om een verkeerde keuze te maken niet terecht is. De volgende stap is mezelf volledig te accepteren, zodat ik ook de angst voor wat andere mensen van me vinden kan loslaten.

In het dagelijks leven probeer ik steeds vaker keuzes te maken zonder daarvoor bevestiging te vragen. Dat zijn nu nog heel onbelangrijke keuzes. Bijvoorbeeld of ik een bepaald shirtje wel of niet moet kopen, maar ik hoop dat ik in de toekomst ook bij belangrijkere keuzes meer op mezelf durf te vertrouwen. Morgen is alweer de laatste dag van de opleiding, ik ben benieuwd of ik het daarna kan blijven toepassen.’

De University of Happiness start met een nieuwe opleiding op 5 maart. Meer informatie is te vinden op de website.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.