Oud-prof schenkt bronzen Science Ladder

| Paul de Kuyper

De weg naar de wetenschappelijke top, dat beeldt het bronzen kunstwerk uit dat oud-membraanhoogleraar Kees Smolders (85) vrijdagmiddag schonk aan zijn vakgroep. Het zelfgemaakte beeldje staat bij de ingang van de Diagonaal van Carré.

Photo by: Jellien Tigelaar

Smolders maakte voor zijn oude vakgroep een dubbele DNA-helix van brons, waarin een mannetje omhoog klimt. Het kunstwerk heet toepasselijk ‘The Science Ladder’. ‘Het laat zien hoe je kunt groeien in de wetenschap. Onderzoekers willen altijd naar de top, de beste reputatie opbouwen’, aldus de emeritus hoogleraar.

Smolders werkte van 1969 tot 1991 aan de UT in de vakgroep die nu Membrane Science & Technology Group (MTG) heet. Als hoogleraar begeleidde bijna veertig promovendi. Na zijn emeritaat in 1991 legde hij zich toe op schilderen met acryl en later beeldhouwen met brons.

Prominente plaats

Zeven jaar geleden gaf Smolders zijn bronzen Science Ladder al eens in bruikleen aan de vakgroep MTG. Het kunstwerk heeft een tijd in een vitrine gestaan in Meander, waarna het weer naar Smolders’ huis in Hengelo verhuisde. De hoogleraar schenkt het beeld nu definitief aan zijn opvolgers. Het beeld heeft een prominente plaats bij de ingang van de Diagonaal van gebouw Carré.

Voorafgaand aan de onthulling waren er drie korte lezingen van Kitty Nijmeijer, Erik Roesink en Matthias Wessling, drie hoogleraren die na Smolders de leiding hadden over de membranenvakgroep. Wessling werkt nu in Aken en Nijmeijer verhuist eind deze maand naar Eindhoven.

Decaan Hans Hilgenkamp bedankt oud-prof Kees Smolders en zijn vrouw.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.