UT-onderzoek: nee-kamp Oekraïne-referendum krimpt

| Paul de Kuyper

Als het referendum over het associatieverdrag tussen EU en Oekraïne nu zou plaatsvinden, zouden de tegenstanders winnen. Maar het ja-kamp loopt wel in, blijkt uit onderzoek van UT’er Martin Rosema en bureau I&O Research.

UT-politicoloog Martin Rosema peilde samen met onderzoeksbureau I&O Research onder 3000 Nederlanders wat ze zouden stemmen tijdens het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. In december 2015 was nog 62 procent tegen, een maand later bleek dat gedaald tot 56 procent. De tegenstemmers zijn dus nog in de meerderheid, maar het ja-kamp loopt in.

Volgens de onderzoekers zijn de tegenstemmers vaker lager en middelbaar opgeleiden van wie de politieke voorkeur ligt bij PVV, 50Plus en SP. Onder hoger opgeleiden is per saldo een groter deel vóór dan tegen. Dat was in december nog niet zo. Voorstemmers zijn vooral kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks.

Burgerparticipatie

Het onderzoek dat I&O Research en Martin Rosema samen uitvoerden maakt deel uit van een grotere studie met enquêtes rond thema’s als inspraak, referenda en burgerparticipatie. In december publiceerde Rosema al de resultaten van een peiling waaruit blijkt dat omwonenden van asielzoekerscentra veel minder overlast ondervinden van asielzoekers dan gedacht.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.