TG-prijs voor elektronische neus

| Paul de Kuyper

Een elektronische neus die kan ruiken of je een longziekte hebt. Met haar afstudeeronderzoek naar deze ‘SpiroNose’ won technisch geneeskundige Rianne de Vries de Professor Vooijs Award.

UT-studente Rianne de Vries neemt de Professor Vooijs Award, een prijs voor het beste klinische afstudeeronderzoek, vrijdagmiddag in ontvangst tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde. Aan de prijs is een cheque van 1000 euro verbonden.

In haar afstudeeronderzoek in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam toonde De Vries aan dat je met de SpiroNose (zie afbeelding) nauwkeurig verschillen kunt meten in de adem van gezonde mensen en in die van patiënten met astma, COPD of longkanker. In de elektronische neus hoeft een patiënt enkel uit te ademen. Dat is eenvoudiger en minder belastend dan bestaande onderzoeken naar longziekten.

Test bij huisartsen

De Vries studeerde af in september 2014. Aansluitend begon ze in Amsterdam een promotieonderzoek om de elektronische neus te verbeteren. Sinds september wordt de SpiroNose getest bij huisartsen en in ziekenhuizen. De technisch geneeskundige hoopt zo meetgegevens van 3000 patiënten te verzamelen.

Het congres van de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde vindt vandaag de hele dag plaats in Amsterdam. De prijs is vernoemd naar hoogleraar Peter Vooijs, een van de oprichters van de studie technische geneeskunde (TG). Tien TG-alumni waren genomineerd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.