Experts UT leren bibliotheken innoveren

| Kitty van Gerven

Bibliotheken zullen de komende jaren veranderen van uitleenfabrieken in kennismakelaars. Binnen de Bredebieb Academy, die volgende maand van start gaat, krijgen de bibliotheken daarbij hulp van experts van de UT.

Inmiddels zijn er al twee namen bekend: Marielle Stoelinga, associate professor Creative Technology en hoogleraar Toekomstonderzoek Wim de Ridder. Zij gaan, samen met nog enkele anderen van de UT hun expertise inzetten om bibliotheken in Nederland en België te helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe bestaansformule. Zij doen dit binnen de Bredebieb Academy, een opleiding die medio volgende maand officieel van start gaat als een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Twente en adviesbureau The Alignment House.

Hapklare brokken

Doel van de Bredebieb Academy is bibliotheken op weg te helpen naar een toekomst als informatiecentrum in het hart van de samenleving. Volgens Maarten Crump, associate partner bij The Alignment House, past de nieuwe rol van de bibliotheken in de veranderende wereld. ‘We worden tegenwoordig overspoeld met informatie en over praktisch elk onderwerp valt op Google wel wat te vinden. Maar daar worden we niet altijd wijzer van, want de informatie is vaak zeer versnipperd. Voor bibliotheken is dan ook een mooie taak weggelegd om maatschappelijk relevante informatie in hapklare brokken aan te bieden voor het publiek.’

Volgens Crump kan het daarbij om allerhande onderwerpen gaan, van werkgelegenheid in de regio tot gezondheidsvoorlichting of vluchtelingenproblematiek. ‘Bibliotheken kunnen deze informatie verzamelen, regionaliseren en vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld onlinepresentaties of themabijeenkomsten. Op deze manier worden bibliotheken steeds meer een ‘lokale kennishut’ waar mens en informatie met elkaar worden verbonden’, aldus Crump.

Bredebieb

Inmiddels zijn al diverse bibliotheken deze weg ingeslagen. En ook andere hebben plannen daartoe. Van de in totaal 160 bibliotheekorganisaties in ons land hebben zich inmiddels 20 bibliotheken aangesloten bij Bredebieb, een sinds drie jaar bestaande alliantie van bibliotheken die vorm gaan geven aan deze nieuwe vorm van dienstverlening.

Om de plannen te verwezenlijken zullen de bibliotheken echter wel een stuk innovatiever en ondernemender moeten worden. ‘En waar kunnen ze daarvoor beter terecht dan bij de UT’, meent Helma Hoving, zakelijk directeur van Professional Learning & Development. De UT zal dan ook de helft van het docentenkorps gaan leveren, die binnen de Bredebieb Academy managementteams van bibliotheken uit heel Nederland en Vlaanderen gaat onderrichten.

Direct toepassen

Het is overigens niet de bedoeling dat de hoogleraren, docenten en ook ondernemers theoretische colleges gaan verzorgen, maar dat zij hun kennis direct toepassen op de vraagstukken die de deelnemende bibliotheken inbrengen. Met de opgedane kennis moeten de bibliotheken volgens Hoving zelf aan de slag om een plan voor hun transitie op te stellen.

De opleiding omvat in totaal vier maandelijkse lesdagen, die telkens op een andere locatie in het land plaatshebben. Hoving verwacht dat de eerste groep bibliotheekmedewerkers in maart te gast zal zijn op de UT. De Bredebieb Academy is overigens toegankelijk voor alle bibliotheken, ook die niet bij de Bredebieb –alliantie zijn aangesloten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.