Grotere baankans met ‘papiertje’

| Redactie

De komende jaren zullen universitair afgestudeerden makkelijker aan het werk komen, dat voorspelt onderzoeksinstitiuut ROA. De prognoses zijn in vergelijking met twee jaar geleden licht verbeterd als je een universitair papiertje op zak hebt.

Ook voor hbo’ers wordt het beter, maar niet in alle vakgebieden. De nieuwe voorspellingen zijn vanaf deze week terug te vinden in een update van de Keuzegids.

Bijstellingen

Prognoses voor grote universitaire studierichtingen als communicatie, economie en psychologie (eerder: matig) en rechten en bestuurskunde (slecht) zijn naar boven bijgesteld. Een in het oog springende wijziging is ook de voorspelling voor bouwkunde: de baankansen zijn daar niet langer ‘matig’ maar ‘goed’. In de zorg zijn de kansen, onder druk van bezuinigingen, juist wat afgenomen. Afgestudeerden van farmacie en gezondheidswetenschappen krijgen daar last van.

Weinig verbetering

Andere populaire vakgebieden in het hbo profiteren echter nauwelijks van de verbeterde economie. De prognoses waren er somber en dat verandert nauwelijks. Zo blijven de baankansen voor communicatieprofessionals slecht, en voor juridische beroepen gaan ze zelfs van matig of redelijk naar slecht. Voor afgestudeerden in de economie en de sociale sector wordt het op z’n best iets minder lastig dan eerder gedacht.

In de update in de Keuzegids zijn ook correcties op en wijzigingen van de lijst opleidingen met numerus fixus verwerkt. Zo zullen zeven van de tien universitaire psychologie-opleidingen, waaronder die aan de UT, volgend jaar geen loting of selectie hanteren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.