Met een tuktuk 2500 kilometer door India

| Paul de Kuyper

Ze raceten al eens 3000 kilometer met een zonnewagen door Australië en nu maken vijf oud-leden van Solar Team Twente zich op voor een nieuw avontuur. Met een tuktuk 2500 kilometer dwars door India.

Vijf oud-studenten die lid waren van Solar Team Twente 2011 gaan samen met een vriend een nieuw avontuur aan. Op 1 januari gaat dit Tuk Tuk Team Twente met twee tuktuks van start in de Rickshaw Run 2016, een race van 2500 kilometer van Kochi in het zuiden naar Jaisalmer in het noorden van India.

Het begon als een grap, vertelt Koen Bosman, een van de vijf oud-zonnewagenrijders. ‘De World Solar Challenge 2011 vonden we zo’n mooi avontuur, dat we na afloop grapten dat de in 2013 weer mee wilden doen met dezelfde auto maar dan in de adventure class, de klasse voor overjarige auto’s.’

Dat kwam er niet van, maar toen iemand op het idee kwam mee te doen aan de Rickshaw Run in India waren de anderen meteen enthousiast. Bosman: ‘In deze race gaat het er niet om dat je de snelste bent, het draait om het avontuur. We willen mooie dingen meemaken. Zo’n tuktuk wil nog weleens uit elkaar vallen. Gelukkig is de technologie niet zo ingewikkeld dat je ‘m niet zelf kunt repareren.’

Tuktuk met zonnecellen

De Twentse oud-studenten rijden met twee tuktuks van de organisatie. ‘Vooraf konden we een ontwerp aanleveren. De tuktuk is in onze eigen kleuren geverfd, een roze en een zwart-wit’, aldus Bosman.

Het Tuk Tuk Team Twente rust de ‘racewagens’ bovendien uit met zonnecellen. Ze hebben immers ervaring met die energiebron uit hun tijd bij het Solarteam. Maar, het is niet zo dat de tuktuk op zonne-energie gaat rijden, zegt Bosman. ‘Er zit een tweetaktmotor in. De zonnecellen gebruiken we om ’s avonds een lamp aan te kunnen doen, onze telefoons op te laden en onderweg muziek te luisteren.’

Benefietconcert

Op vrijdag 11 december organiseert Tuk Tuk Team Twente een benefietconcert met twee coverbands in Café Friends op de Oude Markt. Om mee te mogen doen aan de Rickshaw Run moet je sponsorgeld meebrengen, legt Bosman uit.

Het team hoopt 3000 euro bij elkaar te krijgen. De helft daarvan gaat naar Cool Earth, het goede doel dat door de organisatie is gekozen. De andere helft doneert het Tuk Tuk Team aan Make-a-Wish.

Vanaf 1 januari kun je Tuk Tuk Team Twente volgen via hun facebookpagina. De oud-studenten maken filmpjes en via een live-tracker zie je waar de tuktuks zich bevinden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.