ATLAS-studenten ontwerpen voor GGD

| Maaike Platvoet

Hoe krijg je ouderen en vmbo-scholieren in beweging? En ontwerp daar een product voor. Met die opdracht van de GGD Twente waren de eerstejaars van het University College Twente een flink aantal weken zoet. Het leverde zeven prototypes op, die vandaag werden geshowd in het Atrium van Ravelijn.

Photo by: Jellien Tigelaar

Als je het behendigheidsspel ‘The Wall’ één keer hebt gespeeld, wil je nog een keer. En juist dat maakt het leuk om te doen. Studenten Egbert van Loeffen en Simon Rezelman zijn twee van de vijf bedenkers van de spel. En ze zijn best trots op het eindresultaat. ‘Al kan het hier en daar nog best beter’, vinden ze. The Wall is een bord, met verschillende ronde schijven die door lampjes oplichten op de melodie van een door jou gekozen muziekje. Aan jou om zo snel mogelijk een oplichtende schijf aan te tikken. ‘We zijn naar het Gilde College geweest om daar met vmbo-scholieren te praten over wat hun aansprak. Dat het iets moest zijn met veel lichtjes en kleuren werd toen wel duidelijk.’

Wereld over fietsen

Tegenover The Wall staat een hometrainer opgesteld. Wie gaat trappen, kan de hele wereld over fietsen. En dat is ook zien op het scherm tegenover hem of haar. Want daar beweegt het landschap mee met jouw fietstempo. En als je bijstuurt, dan kun je zomaar een route nemen. Daardoor krijg je echt het gevoel je in het landschap te begeven, tussen de bergen. Wij wilden laten zien hoe leuk het kan zijn om te bewegen en dat je overal ter wereld kan komen’, vertelt Leron Kok, een van de vijf studenten die dit ontwikkelden.

Balance Board is een spel waarbij je een balletje door een labyrint moet sturen, en dat doe je door zelf in balans te blijven op een balansbord. Een pittige uitdaging. ‘Maar we hebben het getest met verschillende ouderen, en dit moeten ze wel kunnen’, vertelt Nynke Tilkema, die meewerkte aan het ontwerp. ‘Het is niet té moeilijk.’ Het is volgens Nynke toeval dat ‘Twente in Balans’ een belangrijk slogan is van de GGD Twente, waar de komende tijd veel op wordt ingezet. ‘Maar ik weet dat de GGD dat wel heel tof vindt.’

Beste concepten

Volgens docent en projectcoördinator Ingrid Nota wil de GGD twee van de ontwerpen gaan gebruiken om tijdens evenementen aan zowel ouderen als vmbo-scholieren te laten zien hoe leuk het is om te bewegen. ‘De GGD zag dat wij op de UT al het Blue Bike project hadden en wilden zoiets ook voor hun evenementen. Wij hebben toen voorgesteld om iets nieuws te ontwikkelen. De studenten zijn hier aan het begin van het semester mee begonnen met een stuk literatuuronderzoek. Want hoe motiveer je bijvoorbeeld mensen? Vervolgens zijn er ideeën bedacht waar een aantal concepten uitkwamen. De GGD heeft toen de beste concepten uitgekozen en die zijn tot een prototype uitgewerkt’, aldus Nota.

Zojuist werd bekend gemaakt dat de volgende ideeën zijn uitgekozen door de GGD: Floor Fest, Balance Board en The Wall. Deze drie prototypes zullen verder ontwikkeld worden, zodat de GGD ze straks op events kan inzetten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.