Half miljoen euro voor zorginnovatie

| Paul de Kuyper

De Twentse ziekenhuizen MST en ZGT hebben samen met verzekeraar Menzis en de UT tien onderzoeksprojecten beloond met 50 duizend euro. Het gaat om onderzoek op het snijvlak van geneeskunde en technologie.

Photo by: Marsel Loermans

Het geld komt uit het Pioneers in Health Care Innovatiefonds, een fonds dat vorig jaar werd opgericht door de UT en de ziekenhuizen Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Verzekeraar Menzis heeft zich dit jaar aangesloten bij dit fonds en brengt een ton in.

Het Pioneers in Health Care Innovatiefonds wil samenwerking tussen onderzoekers van instituut MIRA (biomedische technologie en technische geneeskunde) en specialisten van MST en ZGT stimuleren. De onderzoeken op het snijvlak van technologie en geneeskunde moeten leiden tot betere zorg voor patiënten.

Slaapapneu en blaasendoscopie

Tien projecten krijgen elk 50 duizend euro. Het gaat om onderzoek naar de inzet van serious gaming voor kinderen met astma, betere diagnostiek van postoperatieve pijn, de ontwikkeling van een masker met sensor voor de behandeling van slaapapneu, en het gebruik van fotoakoestiek voor de diagnose van een diabetische voet.

Ander onderzoek dat geld in het vooruitzicht kreeg gesteld gaat over de verbetering van endoscopie in de blaas, verbetering van de beademing bij jonge kinderen met luchtweginfecties, de monitoring van ernstig traumatisch hersenletsel, en de verbetering van een point-of-care test van antilichaamtherapie bij auto-immuunziekten.

Menzis-vouchers

Twee van de tien projecten worden gefinancierd door Menzis onder de naam ‘Menzis Innovatievouchers’. Deze vouchers gaan naar onderzoek naar het vroegtijdig herkennen van slaapapneu door huisartsen en naar een project dat onderzoekt hoe e-health-technologie vroege hartrevalidatie kan ondersteunen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.