Eten wordt nog gezonder op UT

| Kitty van Gerven

Een nootje extra mag gerust. En een schep bonen of erwten meer is ook aan te bevelen. Maar onze zoutconsumptie moet daarentegen wel fors omlaag. De nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding, die de Gezondheidsraad deze week bekend maakte, zijn niet mals. Maar of de studenten daar in de campusrestaurants iets van gaan merken?

Veel zal dat waarschijnlijk niet zijn, verwacht Debby Vriesema, manager voeding bij Sodexo Nederland, de facilitaire dienstverlener die de restaurants op de UT beheert. ‘De voeding, die in de UT-restaurants wordt geleverd, voldoet nu al aan alle eerder door de Gezondheidsraad uitgebrachte richtlijnen.’

Zout aan banden

En dat betekent bijvoorbeeld dat er al volop vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige olieën worden gebruikt en dat de hoeveelheid zout in de voeding drastisch aan banden is gelegd. ‘Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid zout in het brood dat nu wordt aangeboden, dan is dat aanmerkelijk minder dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden’, aldus Vriesema.

Vaak ongemerkt is de restaurantbezoeker de afgelopen jaren al gezonder gaan eten. Maar dat wil volgens Vriesema niet zeggen dat er niet nog een schepje bovenop kan. De nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad zullen volgens haar dan ook zeker worden uitgeplozen door de afdeling diëtiek van Sodexo en waar mogelijk zal er in de samenstelling van de gerechten rekening mee worden gehouden.

Vriesema sluit daarom niet uit dat er zowel in de Waaier en de Horst als in de Spiegel en de Vrijhof en zelfs in het specialiteitenrestaurant Faculty Club binnenkort meer peulvruchten en andere groenten op bord zullen verschijnen en misschien wat minder rood vlees.

Groen vinkje

Door zoveel mogelijk producten ‘met een groen of blauw vinkje’ te gebruiken probeert Sodexo, die wereldwijd tot de grootste dienstverleners op het gebied van catering behoort, een bijdrage te leveren aan de gezondheidsbevordering. Maar of de organisatie daar ook echt in slaagt? Vriesema: ‘Eigenlijk bestaat er geen gezonde of ongezonde voeding. Wel gezonde en ongezonde voedingspatronen. Zo kan een gefrituurde snack op z’n tijd bijvoorbeeld geen enkel kwaad, maar het wordt ‘slecht’ als je zoiets elke dag eet.’

Welke voedingsmiddelen er door Sodexo in de UT-restaurants worden aangeboden, wordt in overleg met de UT vastgesteld. ‘Daar waar mogelijk kiezen we dan voor de meest gezonde variant’, verklaart Vriesema. ‘Maar of een student al dan niet gezond eet hangt toch voor het grootste deel af van zijn of haar persoonlijke keuzes.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.