3 miljoen euro voor robotica-projecten

| Rense Kuipers

De UT krijgt zo’n 3 miljoen euro subsidie voor drie robotica-projecten. Het geld, uit het Horizon 2020-programma van de Europese Unie, gaat naar UT-onderzoekers die werkzaam zijn binnen het LEO Center for Service Robotics.

Photo by: Arjan Reef

Het gaat om de projecten MURAB, SoftPro (beide van onderzoeksinstituut MIRA) en DE-ENIGMA (onderzoeksinstituut CTIT). Voor MURAB komt 1,2 miljoen euro beschikbaar en voor SoftPro 1,1 miljoen. DE-ENIGMA kan aan de slag met 600.000 euro.

Stefano Stramigioli

De Robotics and Mechatronics-vakgroep van hoogleraar Stefano Stramigioli coördineert het project MURAB (MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy). De onderzoekers kijken naar manieren om de precisie van diagnostische biopsieën en de effectiviteit van het werkproces te verbeteren. Bijvoorbeeld door het gebruik van MRI-apparatuur te beperken, maar wel de precisie van MRI-Ultrasound te behouden.

Stramigioli is ook betrokken bij het SoftPro-project, dat zich richt op het verder ontwikkelen van ‘soft skills’ van robots die helpen met revalidatie. Daarbij kun je denken aan de ontwikkeling van protheses en exoskeletten die beter samenwerken met het menselijk lichaam.

Sociale robot

De vakgroep Human Media Interaction leidt het project DE-ENIGMA. De bedoeling hiervan is dat kinderen met autisme worden geassisteerd door een robot om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.