Alumni brengen eigen windmolen op de markt

| Paul de Kuyper

Oud-studenten werktuigbouwkunde (WB) willen de provincie Groningen veroveren met een zelf ontworpen kleinschalige windmolen. Hun ‘EAZ-Twaalf’ heeft een rotor van 12 meter en levert 30.000 kilowattuur per jaar.

WB-alumni IJssebrand Ziel, Bart Claessen en Aard Duivenvoorden (allen afgestudeerd in 2014) richtten anderhalf jaar geleden met Saxion-alumnus Sjouke Ritsema hun eigen windmolenbedrijf op: EAZ Wind, ofwel Enschede Aan Zee. Inmiddels hebben ze hun eerst molens verkocht aan Groningse boeren, en er liggen al enkele tientallen nieuwe aanvragen.

De oud-studenten bouwen de zelf ontworpen windmolens in een boerenloods bij het Groningse plattelandsdorp Overschild. Ze kunnen momenteel drie molens per maand afleveren, maar ze willen de productie in 2016 verdubbelen.

3000 molens in Groningen

Voorlopig richt EAZ Wind zich uitsluitend op de provincie Groningen. ‘In het bestemmingsplan staat dat windturbines tot een ashoogte van 15 meter zijn toegestaan in agrarisch gebied. Dat is in geen enkele andere provincie zo', zegt Ziel in UT Nieuws Magazine van oktober.

Over zeven jaar hopen de ondernemers 3000 molens in Groningen te hebben draaien. De EAZ-Twaalf, zoals de molen heet, kost gemiddeld 37.500 euro levert jaarlijks zo’n 30 duizend kilowattuur. Dat is ruim meer dan het verbruik van een gemiddeld huishouden (3500 kWh).


Lees meer over de windmolens van EAZ Wind in het oktobernummer van UT Nieuws Magazine dat donderdag verschijnt.