Activismeprijs voor Lotte Weedage

| Olaf de Kruijff

De 19-jarige student technische wiskunde Lotte Weedage won vandaag de Student Union Activismeprijs. De onderscheiding is bedoeld voor studenten die in het eerste jaar niet alleen zestig studiepunten behalen, maar ook naast de studie erg actief zijn.

Photo by: Arjan Reef

Dieuwert Blomjous, de winnares van vorig jaar, reikte de prijzen uit aan de top drie van de ingezonden aanmeldingen voor de activismeprijs. De andere genomineerden waren Jochem Postmes (19, CreaTe) en Olivier Paalvast (20, TG). Laatstgenoemde werd derde en kreeg wireless speakers. Daarna werd de spanning opgebouwd en bleek de secretarisfunctie bij Linea Recta, alsmede de betrokkenheid bij de eerstejaarscommissie van Abacus en de AbActie (activiteitencommissie) genoeg voor Weedage om de eerste plek te veroveren. Zij kreeg een GoPro-camera. Postmes kreeg een e-reader.

Fretz 2025

Na het uitreiken van de prijzen was het de tijd voor cabaretier Johan Fretz. In zijn show waren meerdere boodschappen omtrent activisme verpakt. Zo begon hij erover dat John Lennon en Yoko Ono de liefde hadden bedreven voor wereldvrede in een Hilton-hotel. Door groot te denken, zetten zij mensen aan om de wereldvrede te bewaren.

Hij ging ook terug naar de 90’s. Dat waren mooie tijden. 'In deze tijden van recessie kan het interessant worden voor activisten', zegt Fretz. Hij zelf zat aan de tv geplakt toen Obama zijn speech over verandering hield. Hij deed hetzelfde op het Malieveld. 'Daar was een Engelsman die zei: ‘I didn’t understand a fucking word of what you said, but you should run for president sometime', aldus Fretz.

Trending topic

Fretz kwam met zijn plannen in het programma Pauw en werd snel een trending topic. Mensen namen hem serieus en hij zette mensen aan het denken zoals hij dat vanmiddag ook in Waaier 3 deed. Hij sloot af met een verhaal over backpacken in Bolivia, waar hij achterop een motor zat die zo hard ging dat zijn gedachten stil gingen staan en hij gewoon niks meer dacht. Er ontbrak een rem. 'En die hebben jonge mensen ook niet.' De boodschap aan het publiek was om zonder rem actief te zijn en niet binnen de grens te denken. 'En om jezelf geen zorgen te maken dat Fretz echt voor presidentschap gaat.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.