1,7 miljoen voor personalized medicine

| Redactie

De vakgroep Health Technology and Services Research (HTSR) van UT-onderzoeksinstituut Mira ondertekende samen met het Luxembourg Institute of Health (LIH) en de Universiteit van York een contract voor het versterken van het onderzoek naar personalized medicine.

De onderzoekovereenkomst, met een budget van 1,7 miljoen euro, omvat de werving van nieuwe onderzoekers in Luxemburg, York en Twente en moet ook externe financiering aantrekken.

Effectievere behandelingen

Personalized of precisie-geneeskunde is een nieuwe ontwikkeling in de geneeskunde in reactie op de grotendeels uniforme behandeling voor groepen patiënten. Behandelingen richten zich steeds meer op de individuele eigenschappen van patiënten en zijn daarmee effectiever en kennen minder bijwerkingen.

Zorgkostenbesparing

De vakgroep HTSR ontwikkelt besliskundige modellen voor de doelmatigheid van bijvoorbeeld nieuwe moleculaire diagnostiek. Voordeel hiervan is dat kostbare behandelingen met geneesmiddelen zich beperken tot die patiënten die op de behandeling reageren. Dat betekent betere resultaten voor patiënten en zorgkostenbesparing.

Global initiatief

De drie partijen die de samenwerkingsovereenkomst ondertekenen, zijn ook de initiatiefnemers van het Global Initiative for Translational Health Economics een internationale samenwerking op hetzelfde onderzoeksgebied, waarvan ook het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle (USA), het Nederlandse Kankerinstituut (NKI) en de Universiteit van Medische Informatica en Technologie (UMIT) in Oostenrijk deel uitmaken.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.