Belangrijke stap onderzoek borstkanker

| Marly Bergen

Verschillende verschijningsvormen van borsttumoren onderscheiden was moeilijk, maar de nieuwe techniek PAMmografie maakt dit nu mogelijk. Onderzoekers van onderzoeksinstituut MIRA werkten lange tijd aan een nieuwe techniek om borstkanker op te sporen.

Met een publicatie in het tijdschrift Scientific Reports presenteren de onderzoekers een belangrijke wetenschappelijke stap voor het onderzoek. Ze lieten zien dat er verschillende verschijningsvormen van borsttumoren te onderscheiden zijn met hun techniek.

PAMmoscoop

Vijftien jaar heeft het geduurd tot de PAMmoscoop werkelijkheid werd; een door de UT ontwikkeld apparaat dat de borst belicht met korte lichtpulsen die ultrageluid veroorzaken op plekken waar zich veel bloed bevindt, zoals rond kwaadaardige tumoren. Dit ultrageluid reist vervolgens naar het huidoppervlak, waar je het kunt meten.

Onderzoek

De onderzoekers hebben onderzocht in een cohort van 32 patiënten hoe verschillende borsttumoren er met hun methode uitzien. In de publicatie vergelijken ze deze weergaven met MRI-afbeeldingen en met afbeeldingen waarop de tumor na verwijdering met een kleurstof is aangekleurd.

De onderzoekers konden drie verschillende verschijningsvormen van de tumoren onderscheiden. Volgens Associate Professor Srirang Manohar, een van de betrokken onderzoekers, is dit een belangrijke stap om diagnostische indicatoren – dus manieren om een tumor op een PAMmografiebeeld te herkennen – vast te stellen.

Belangrijke voordelen

Volgens Manohar heeft PAMmografie grote potentie om later in de praktijk te worden ingezet. Zeker omdat de techniek een aantal belangrijke voordelen heeft. Zo is de techniek relatief goedkoop, zijn de metingen pijnloos, is er geen contrastvloeistof nodig en is het met PAMmografie in principe mogelijk om ook borsttumoren in jong borstweefsel te vinden.

Vroegtijdig optimisme

Ondanks de vorderingen in het onderzoek, waakt Manohar voor vroegtijdig optimisme. ‘Onze methode is relatief nieuw, terwijl MRI en mammografie bijvoorbeeld al decennia aan ontwikkeltijd hebben gehad. We moeten nog veel onderzoek doen om de betrouwbaarheid van onze techniek verder aan te tonen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.