Eén op drie studieleningen voor spaarpotje

Studenten lenen niet alleen om hun huur en boodschappen te betalen, maar ook om hun spaarrekening te spekken. Eén op de tien leningen is zelfs bedoeld om later een huis te kopen, meldt het Nibud.

Eén op de drie zou best minder kunnen lenen, zeggen studenten in de enquête van het Nibud, instituut voor budgetvoorlichting. Bijna één op de vijf vindt lenen bij DUO geen probleem: 'Als ik het straks niet kan terugbetalen, wordt mijn schuld toch kwijtgescholden.'

Rente lager dan bij bank

Vanaf september verdwijnt de basisbeurs. Studieleningen worden dan nog gunstiger: studenten mogen 35 jaar lang terugbetalen en zijn hooguit vier procent van hun inkomen aan de lening kwijt. De rente is altijd lager dan bij de bank.

Hypotheekverstrekkers waarschuwden vorig jaar dat lenen voor een eigen woning straks nog aantrekkelijker wordt voor studenten. Afgestudeerden kunnen dankzij de nieuwe voorwaarden een grotere hypotheek krijgen dan nu. Het CDA voorspelde dat slimme studenten massaal de maximale lening aanvragen en noemde de staat een pinautomaat.

36% heeft DUO-lening

Dit rapport van het Nibud lijkt die indruk te bevestigen. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.700 studenten. Driehonderd daarvan komen van een opiniepeiler, de rest komt van het panel van de website Studenten.net.

Volgens het Nibud heeft 36 procent van deze studenten een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat is iets meer dan in andere onderzoeken, zoals de Studentenmonitor, waarin slechts 27 procent een lening heeft.

Het Nibud waarschuwt dat lenen riskant is. De verleiding is groot om de spaarrekening te plunderen voor leuke dingen en dan moet je het toch allemaal terugbetalen. Bovendien kun je uiteindelijk een hogere hypotheek krijgen als je helemaal geen studieschuld hebt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.