Onderzoek: hoe lucratief zijn studentenkamers?

| Rense Kuipers

Een relatief lage huurprijs in Enschede ten opzichte van andere studentensteden, maar word je misschien toch uitgebuit? Dat wil Yournalism, een platform voor onderzoeksjournalistiek, tot op de bodem uitzoeken.

Yournalism werkt voor deze casus samen met UT Nieuws en tien andere universiteits- en hogeschoolbladen. Samen onderzoeken we wie de Nederlandse studenten onderdak bieden en - vooral ook - wat hen dat oplevert.

Studenten goede business

Want studenten zijn een goede business, blijkt uit onderzoek. Studenten nemen met minder genoegen en wonen in kleinere kamers. In 2013 betaalden Amsterdamse studenten bijvoorbeeld 36 euro per vierkante meter. Enschede kwam in dit onderzoek als een van de voordeligste steden uit de bus met een gemiddelde van 21 euro per vierkante meter per maand.

Hoewel juist huurwoningen op de vrije markt de naam hebben veel te duur te zijn, blijkt de vierkante meterprijs van huurhuizen een stuk lager te liggen dan wat studenten voor hun kamer betalen. In 2013 gemiddeld 12,61 euro.

Vragenlijst

Studenten lijken dus goede business, maar wie profiteert daarvan? Meehelpen aan het onderzoek kan door een korte vragenlijst in te vullen, zodat we een zo goed mogelijk beeld kunnen krijgen van het probleem. Die vragenlijst vind je hier.

Een deel van het onderzoek wordt op basis van crowdfunding gefinancierd. Als op die manier 1500 euro wordt opgehaald, gaat het onderzoek door. Als je dit onderwerp belangrijk vindt, kun je het onderzoek hier via crowdfunding steunen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.