Water Footprint Network verlaat UT

| Paul de Kuyper

Het Water Footprint Network verlaat de UT. De organisatie die is opgericht door hoogleraar Arjen Hoekstra – als spin-off van zijn onderzoek naar waterverbruik – verhuist per 1 september naar Den Haag.

Te groot voor de UT, dat wil hoogleraar waterbeheer Arjen Hoekstra niet zeggen. ‘Maar het Water Footprint Network wordt wel groter. Het is heel aantrekkelijk om in Den Haag te zitten, waar veel lijnen bij elkaar komen, want het is een netwerk met partners wereldwijd.’ Het Water Footprint Network krijgt in de hofstad onderdak bij het International Water House.

Hamburger: 2400 liter water

Het Water Footprint Network is een internationale organisatie (met tien medewerkers) die nu wordt gehost door de vakgroep van Hoekstra. Hij was in 2008 de oprichter van het netwerk, dat als spin-off wetenschappelijke kennis inzet om bedrijven, overheden en milieuorganisaties te bewegen hun waterverbruik te verminderen.

Bij het grote publiek zijn Hoekstra en het Water Footprint Network vooral bekend geworden door de watervoetafdruk: berekeningen hoeveel water nodig is voor de productie van één kop koffie (140 liter) of één hamburger (2400 liter).

Ambivalent gevoel

Hoekstra heeft een ‘ambivalent gevoel’ over de aanstaande verhuizing. ‘Het is jammer, want het Water Footprint Network is hier ontstaan, het is een soort kind van me. Aan de andere kant ben ik trots dat het netwerk zo succesvol is en dat het verder groeit.’

In de beginjaren was Hoekstra wetenschappelijk directeur van het netwerk, sinds enige jaren heeft hij enkel nog zitting in de raad van toezicht. Die rol blijft hij vervullen.

Ook aan het memorandum of understanding dat de UT en het Water Footprint Network hebben, verandert door de verhuizing niets. In die overeenkomst is afgesproken dat wetenschappelijke kennis uit de vakgroep van Hoekstra gedeeld wordt met het netwerk.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.