WOT verbetert geofysische meetmethode

| Marly Bergen

Studenten van de VU Amsterdam en de Université Avignon werkten afgelopen weekend met de leden van studentenvereniging WOT aan een geofysisch meetsysteem in de vorm van een app.

Studenten van de VU Amsterdam en de Université Avignon werkten afgelopen weekend met de leden van studentenvereniging WOT (Werkgroep OntwikkelingsTechnieken) aan een geofysisch meetsysteem in de vorm van een app.

Bij manual drilling wordt met handkracht een waterput geboord, wat ongeveer vijf keer goedkoper is dan de gebruikelijke gemotoriseerde boormethoden. Antoine Hitsch van de Université Avignon, net terug uit Mauritanië: ‘Het probleem is dat boorteams ongeveer bij één op de twee putten op de rotsbodem stuiten, zodat ze het ergens anders opnieuw moeten proberen. Het zou veel schelen als ze de bodem kunnen doormeten vóórdat ze gaan boren.’

App voor bodemanalyse

Berry van den Pol, boorexpert van stichting Practica: ‘Dat doormeten kun je doen met de Vertical Electrical Sounding (VES) methode, die al sinds de jaren zestig bekend is. Tot nu toe was VES apparatuur duur en ingewikkeld, zodat het niet bruikbaar was voor kleine boorbedrijfjes. Maar je hebt tegenwoordig goedkope smartphones, en daarom kwamen we op het idee om een app te ontwikkelen om de metingen te registreren en de bodemanalyse mee te doen’.

Problemen met elektronische gedeelte

Dido van Oosten, student aan de VU Amsterdam: "De app werkte in Mali al prima, maar we hadden problemen met het elektronische gedeelte. Je had daar veel klei, wat een lage weerstand heeft, en daar kon het systeem niet tegen. De nieuwe versie die de studenten van de WOT hebben gemaakt werkt veel beter.’

Menno-Jan Rietema WOT-lid, die op 15 juni afstudeert aan de UT, is van plan de nieuwe versie te gaan testen in Kenia.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.