Topwetenschappers gaan Europa adviseren

De Europese Commissie laat zich in de toekomst bijstaan door een groep topwetenschappers. Ook krijgen nationale wetenschappelijke academies meer invloed op Europees beleid.

Carlos Moedas, de Europees commissaris voor Onderzoek, wetenschap en innovatie, kondigde zijn plan voor een high level group of eminent scientists vorige week aan. De wetenschappers gaan advies geven over allerhande problemen waar Europa mee kampt, zodat het beleid meer evidence-based wordt, aldus Moedas. Verder wil hij de relatie met nationale wetenschappelijke academies als bijvoorbeeld de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) versterken.

Toen de commissie eind vorig jaar besloot om de functie van chief scientific advisor op te heffen, moest Moedas op zoek naar een andere vorm van wetenschappelijk advies, meldt Neth-ER, de voorpost van het Nederlandse hoger onderwijs in Brussel. Moedas deed eind april al verschillende voorstellen en de commissie stemde uiteindelijk in met het plan dat nu op tafel ligt.

Het voorstel wordt de komende tijd uitgewerkt. Verschillende Europese koepelorganisaties van universiteiten en academies hebben al laten weten dat ze het idee steunen. In het najaar moeten de topwetenschappers gevonden en geïnstalleerd zijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.