Groep 'Create Tomorrowland' wint Create Tomorrow

| Marly Bergen

Gevaarlijke drones vangen met een net. Dat was kortgezegd de winnende oplossing bij Create Tomorrow gisteravond. De oplossing leverde de studievrienden Luuk Nollet, Tycho Brug, Reinout Holtrup, Hieu Nguyen en Jullian Claus van de groep ‘Create Tomorrowland’ gisteravond 4000 euro op.

Allereerst van harte met jullie prijs! Wat hield de casus precies in?

‘Wij hadden de casus van Thales: hoe kun je gevaarlijke commerciële drones uitschakelen op een zodanige manier dat andere mensen hier geen last van hebben, dus veilig. Drones uit de lucht schieten is bijvoorbeeld geen veilige manier’, vertelt Nollet.

En welke oplossing hebben jullie daarop bedacht?

‘We bedachten dat een zogenaamde ‘catcherdrone’ naar de gevaarlijke ‘hostiledrone’ vliegt. De catcherdrone vliegt onder de hostiledrone en koppelt vier onderdelen los die vervolgens boven de gevaarlijke drone gaan vliegen. Dan omsluiten ze de drone met een net en vervolgens koppelen de vier onderdelen weer samen. Hierdoor is de gevaarlijke drone als het ware gevangen in een net’, aldus Nollet.

Hadden jullie een bepaalde tactiek?

‘We zijn eerst gewoon gaan brainstormen waar al verschillende ideeën uitkwamen. Toen kwamen we op het idee om boven op de catcherdrone een soort van fruitmand te bevestigen. Dat hebben we uitgedacht en later werd het dus een net waar de drone in gevangen wordt.’

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

‘We hebben ons idee opgedeeld in drie onderdelen: detectie, classificatie en neutralisatie. Dat houdt in dat de catcherdrone eerst gaat identificeren of het om een gevaarlijke drone gaat, zodra deze is geclassificeerd kan bepaald worden of de drone geneutraliseerd, dus uitgeschakeld kan worden’, legt Nollet uit.

‘Ook hadden we geluk met de diversiteit van onze studies: vier studenten industrieel ontwerpen en een biomedische technologiestudent. We zijn gaan opsplitsen. We hadden fantastische tekenaars in onze groep, zij konden alles mooi visualiseren. De anderen richten zich op de tekst en het verhaal, de rode draad.’

Hoe voelt dat, ineens 4000 euro winnen met z’n vijven?

‘Ja, fantastisch natuurlijk! Wat we met het geld gaan doen weten we nog niet precies. Ik zit er wel over te denken een 3D-printer aan te schaffen, maar dat weet ik nog niet zeker. We gaan in ieder geval nog een avondje uit met z’n allen. Verder verdelen we het geld en trekken we het inschrijfgeld daarvan af. We hebben het vooral heel gezellig gehad', aldus Nollet.

Create Tomorrow vond gisteren de hele dag plaats op het terrein van de UT.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.