Tien jaar Female Faculty Network

| Maaike Platvoet

Bij een verjaardag hoort een cadeautje. Daarom schonk collegevoorzitter Victor van der Chijs het Female Faculty Network 5000 euro, ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan. Hij maakt dat vanmorgen bekend tijdens een speciale conferentie van het vrouwennetwerk voor haar leden.

De schenking werd met applaus ontvangen, maar moest voor de FFNT-leden ook voor een dubbel gevoel zorgen. Nog niet zo lang geleden werd immers bekend dat datzelfde bedrag in mindering werd gebracht op het budget, en luidde de twee vrouwennetwerken op de UT de noodklok.

Bewustwording

Van der Chijs, die sinds deze maand de VSNU-portefeuille gender onder zich heeft, gaf vanmorgen de aftrap van de FFNT-conferentie. Spijtig was de opkomst; slechts veertig leden kwam op de meeting af. ‘Iedereen is blijkbaar druk met deadlines’, merkte ook de collegevoorzitter op. Hij liet een filmpje zien waarin duidelijk werd hoe iedereen in zijn of haar eigen denkpatronen zit, en dat bewustwording een belangrijke rol speelt.

‘Mannen kiezen mannen voor een bepaalde functie, maar vrouwen kiezen vaak ook weer voor mannen als het gaat om een meer technische functie. Waarom is dat? Laten we ons daar bewust van zijn. Je ziet het pas, als je het ziet.’ Van der Chijs noemde verder het belang van rolmodellen, zoals UT-hoogleraar Kitty Nijmeijer die regelmatig in de media optreedt.

Postdoc

FFNT-voorzitter Liudvika Leisyte vertelde over de cruciale rol die het vrouwennetwerk speelde in haar carrière. ‘Dankzij stimuleringsfondsen was ik in staat om een postdoc te volgen in Harvard en kwam ik in contact met de beste professoren.’ De voorzitter sprak de wens uit dat het FFNT verder zal groeien, en dat er nieuwe vrouwelijke leden zullen opstaan om zich hard te maken voor diversiteit. ‘Want dat is ontzettend belangrijk als je een minderheidsgroepering bent.’

Speciaal wegens het jubileum was Sandra Harding, professor of education and genderstudies aan de University of California, te gast bij het FFNT. Zij zet als wetenschapper haar streven naar objectiviteit bewust in, om bestaande vormen van kennisverwerving en dataverzameling meer recht te laten doen aan de leefwereld van vrouwen.

Vanmiddag staan er voor de FFNT-leden workshops op het programma. De middag wordt afgesloten met een paneldiscussie, tussen 16 en 17 uur in het Amphitheater, van de Vrijhof.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.