Drie miljoen euro voor onderzoek oliewinning met BP

| Paul de Kuyper

UT-hoogleraar Frieder Mugele gaat samen met oliemaatschappij BP onderzoek doen naar oliewinning uit zandsteen. Hij krijgt hiervoor ruim drie miljoen euro.

Photo by: BP: Marc Morrison

Mugele wordt projectleider van een groot onderzoek dat als doel heeft een hoger rendement te halen bij oliewinning. Het gaat om een project waarin stichting FOM en NWO samenwerken met aardoliebedrijf BP in een zogenaamd Chemical Industrial Partnership Programme (CHIPP).

Dit nieuwe partnerprogramma tussen bedrijfsleven en wetenschap is een vervolg op een eerdere samenwerking van Mugele met BP. Zijn vakgroep Physics of Complex Fluids (PCF) kreeg afgelopen vijf jaar vier miljoen euro van de oliemaatschappij voor onderzoek naar efficiëntere oliewinning.

Microchip meet rendement

Die samenwerking krijgt nu een vijfjarig vervolg met een budget van drie miljoen euro. Mugele en zijn collega’s gaan zich richten op de fysisch-chemische processen tijdens oliewinning uit zandsteen.

Ook willen de wetenschappers een microchip ontwikkelen om het rendement van oliewinning op kleine schaal te monitoren.

Mugeles vakgroep werkt binnen dit CHIPP-project samen met de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit, de University of California en FOM-instituut AMOLF. Er gaan zes promovendi, twee postdocs en een tenuretracker in dit programma aan de slag.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.