Internationale studenten: UT top in eigen land

| Paul de Kuyper

De UT scoort het best van alle Nederlandse universiteiten in de International Student Barometer, een jaarlijks tevredenheidsonderzoek onder buitenlandse studenten. Vergeleken met andere instellingen in Europa en de rest van de wereld is er ‘ruimte voor verbetering’.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Volgens Menno Bergman van het International Office van de UT doet de UT het nationaal gezien erg goed als het gaat om de dienstverlening van internationale studenten. Acht Nederlandse universiteiten en hogescholen doen mee aan het onderzoek; de UT laat die instellingen allemaal achter zich.

De UT dankt die koppositie aan de nadruk die universiteit legt op internationalisering, denkt Bergman. Vorig jaar stond de UT nog tweede in Nederland. ‘Afgelopen jaren hebben we steeds uitgebreide analyses gemaakt om onszelf te kunnen verbeteren.’

Wereldwijd plek 108 van de 183

Internationaal gezien staat de UT echter in het rechter rijtje van de eind vorige week gepubliceerde International Student Barometer. Onder de 39 Europese instellingen vinden we Twente op de 24ste plek. Op de wereldranglijst neemt de UT plaats 108 van de 183 in. Bergman: ‘Daar is ruimte voor verbetering.’

‘Op carrièreadvies scoren we niet geweldig, maar al wel beter dan in eerdere jaren’, zegt Bergman over een van de tientallen indicatoren die in de enquête worden getoetst. Ook op bijvoorbeeld de kwaliteit van docenten (plaats 152), de beoordelingscriteria (165) en de organisatie van het onderwijs (165) scoort de UT ver beneden gemiddeld.

Campus scoort goed

De campus gooit internationaal hoge ogen (13de plaats wereldwijd), net als de internettoegang (plaats 13) en de studieplekken (17). Ook op sportfaciliteiten (23), openbaar vervoer (41), veiligheid (38), klasgrootte (38) en hulp bij de visumaanvraag (21) scoort de UT goed.

In totaal toetst de International Student Barometer op zo’n tachtig onderwerpen. Bijna duizend internationale studenten van de UT, zo’n dertig procent van de populatie, hebben de enquête ingevuld.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.