Sintelbaan omgetoverd tot moderne trainingsfaciliteit

| Paul de Kuyper

De sintelbaan op de campus krijgt een flinke facelift. Komende maanden wordt er een nieuwe atletiekbaan aangelegd, met drie banen met kunststoftoplaag en drie banen asfalt. Ook komen er ver- en hoogspringfaciliteiten en een loophelling.

Liefst wilden het sportcentrum, het facilitair bedrijf en de Student Union een atletiekbaan met zes banen van tartan (kunststof), maar dat bleek veel te duur. De buitenste drie banen krijgen nu een asfalttoplaag.

De buitenbanen lopen aan de kant van het buitenzwembad omhoog voor een extra lus met een helling met een stijgingspercentage van zo’n tien procent. Hier kunnen atleten bijvoorbeeld krachttraining doen of paslengte en –frequentie trainen.

De baan krijgt ook een verspringbak aan de zijde van wooncomplex Box. Verder komen er hoogspringfaciliteiten en een aanloop voor speerwerpen. Het voetbalveld op het middenterrein krijgt nieuwe drainage.

Kronos

De huidige baan is al jaren afgeschreven. Als het geregend heeft, mag hij niet worden gebruikt. Vorig jaar nog moest de finish van de Batavierenrace uitwijken omdat er grote plassen op de baan stonden. Atletiekvereniging Kronos traint al jaren in het FBK-stadion in Hengelo omdat de faciliteiten op de campus niet goed genoeg zijn.

‘De nieuwe sintelbaan moet een moderne trainingsfaciliteit worden’, vertelt Vincent Steggink van het sportcentrum. Kronos keert terug naar de campus en ook Aloha (triatlon) zal de baan gebruiken, net als de roeiers van Euros voor hun looptraining.

Steggink verwacht dat ook (junioren)selecties van atletiekverenigingen uit de regio belangstelling zullen tonen voor de baan. Grote wedstrijden kunnen er niet worden georganiseerd. Daarvoor is de ruimte tussen Boulevard en zwembad net te krap.

Bata-finish

Vandaag (maandag) is begonnen met de werkzaamheden. Medio juni moet de baan helemaal klaar zijn. Eind april is alles in ieder geval zo ver gereed dat de Batavierenrace er kan finishen. De toplaag ligt er dan nog niet, maar wel al de onderlagen van asfalt.

Het gebruik van de atletiekbaan gaat verdubbelen, voorspelt Jeroen Groniger, de onderhoudscoördinator van het sportcentrum. ‘Of het regent of niet, er kan straks altijd gelopen worden.’

De nieuwe sintelbaan kost vijf ton. De Student Union neemt hiervan een vijfde voor haar rekening.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.