SU Forum met gemeente Enschede

| Marly Bergen

Het Student Union Forum van gisteravond in de Pakkerij had als thema Metropool Enschede. Centraal stond de vraag ‘hoe kunnen we het imago van Enschede opschroeven en ervoor zorgen dat studenten hier blijven na de studie?’

De avond begon met het ondertekenen van het nieuwe partnership met de gemeente Enschede. Het is een verlening van de bestaande samenwerking met de gemeente met als doel regelmatig met elkaar om tafel te gaan.

Volgens wethouder Eelco Eerenberg kan er tijdens de nieuwe samenwerking zelfs nog wel een schepje bovenop. Het is gezellig druk in de sociëteit van Flux in de Pakkerij. Samen met Jasper Driessen, bestuurslid Student Union en Eerenberg werden verschillende foto’s van Enschede vergeleken met andere populaire studentensteden. ‘Je zou er bijna hopeloos van worden’ grapt Eerdenburg bij het zien van de gezellige binnenstad in Utrecht in vergelijking met die van een kaal plein in Enschede. Toch vindt hij dat de ingrediënten er wel zijn.

Jasper benoemt Jan van der Lugt als voorbeeld van iemand die naar Amsterdam vertrok om carrière te maken als dj nadat hij telkens werd afgewezen voor boekingen omdat hij in Enschede woonde. ‘Het is natuurlijk geweldig als studenten de kans krijgen een droombaan te vinden in het westen of waar dan ook, we willen dat ook zeker niet tegenhouden door muren om de stad te plaatsen.’

Imagoprobleem

Enschede heeft last van een imagoprobleem volgens Eerenberg. ‘We moeten niet vergeten dat na de periode van de textielindustrie, nog niet eens zo lang geleden, veel mensen werkeloos werden. Maar kijk waar we nu staan.’ In april vindt the Passion in Enschede plaats, dit zijn volgens Eerenberg dé momenten om te laten zien wat Enschede allemaal in huis heeft. De studenten zijn het met hem eens en vinden dat alles uit de kast gehaald moet worden. ‘Gooi die Pakkerij gewoon open’ grapt iemand uit het publiek.

Wat willen jullie?

De vraag aan de aanwezigen wat zij vinden dat er moet gebeuren wil Enschede uitgroeien tot een populaire stad, levert een aantal reacties op. Het is bijvoorbeeld niet echt bekend welke topbedrijven zich allemaal in Enschede bevinden. ‘Dus jullie willen interessante bedrijven met carrière mogelijkheden? Die hebben we ook, kijk naar Thales of Thuisbezorgd.nl. Als je goed kijkt is het er allemaal wel’, aldus Eerenberg.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.