Geen acties UT-studenten

| Redactie

Vooralsnog haakt de UT niet aan bij de landelijke actiedag op woensdag 4 maart van De Nieuwe Universiteit, die nu nog het Amsterdamse Maagdenhuis bezet. ‘We hebben hier een redelijk goede verstandhouding met het CvB’, aldus studentenpartij UReka.

Vertegenwoordigers van negen andere universiteiten (Utrecht, Rotterdam, Nijmegen, Delft, Leiden, Groningen, Wageningen, VU en UvA) en vijf hogescholen gaan deze week wel actie voeren bij hun instelling. Ook een docentenstaking wordt overwogen.

UReka

‘Op dit moment zijn er geen centrale initiatieven vanuit studenten van de UT om naar Amsterdam af te reizen of op de UT actie te voeren’, vertelt Nik Huisintveld, raadslid van UReka. ‘Wij hebben geen contact gehad met de PvdUT, maar vanuit UReka zijn er geen plannen. Wel staat er nog een fractievergadering gepland waarin we het zullen bespreken.’

Huisintveld zegt dat men zich binnen studentenpartij UReka niet herkent in het gevoel niet gehoord te worden door het college van bestuur. ‘Wij hebben juist een redelijke verstandhouding met het CvB. Wij worden wel gehoord. Ook kritiek op het rendementsdenken herkennen wij niet. Het klopt dat op de UT de opleiding toegepaste onderwijskunde verdwenen is, maar aan de andere kant investeert het CvB juist ook weer veel in het onderwijs. Zoals met TOM.’ Het UReka-raadslid vermoedt dan ook dat dat de bestuurders in de Vleugel ‘raar zouden opkijken’ als UT-studenten opeens gaan demonstreren.

Student Union

Ook de Student Union ziet geen reden om zich aan te sluiten bij de landelijke actiedag. ‘Wij doen er niks mee’, laat voorzitter Jerom van Geffen weten.

‘Een van de dingen die de UT goed voor elkaar heeft is dat studenten verschillende mogelijkheden hebben om input te leveren. Via de universiteitsraad, via ons als het gaat om extracurriculaire activiteiten en ook via een evenement als Create the UT of Tomorrow’, aldus Van Geffen.

De PvdUT laat weten zich nog te beraden op mogelijke acties. 'Ondertussen staat de PvdUT inhoudelijk achter de acties en staat het iedere UT-student vrij om de PvdUT te benaderen', aldus studentlid Catherine de Bruine.

De studentenverenigingen Taste en Audentis gaan in overleg of ze zich aansluiten bij de nationale actiedag. ‘We gaan het er net over hebben’, zegt Thijmen Speldekamp van Audentis. ‘En weten vanmiddag meer.’

Open brief aan Ed Brinksma

PSTS-masterstudent Beer Sijpesteijn schreef een open brief aan rector Ed Brinksma, waarin hij een oproep doet aan Brinksma om een Rectoraatsrede over zijn visie op de UT te schrijven en te spreken. 'Heb het nog niet over geld en andere praktische bezwaren, dat komt later.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.