Vici voor twee UT-hoogleraren

| Paul de Kuyper

De hoogleraren Herman van der Kooij en Allard Mosk krijgen een Vici-subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de beurzen van anderhalf miljoen euro per stuk kunnen zij de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Herman van der Kooij (foto onder), hoogleraar biomedische werktuigbouwkunde, werkt aan een flexibel robotpak dat mensen met een verlamming ondersteunt bij het lopen. Bestaande exoskeletten zijn relatief zwaar, groot en onhandig en daardoor niet gebruiksvriendelijk. Met de Vici wil Van der Kooij een veel soepeler robotpak ontwikkelen.

Door huid kijken

Hoogleraar nanophonotics Allard Mosk (foto links) gaat de beurs gebruiken voor fundamenteel onderzoek om beeldinformatie uit verstrooid licht te maken. Normaal gesproken kun je niet door materialen als papier of huid heen kijken, maar Mosk werkt aan afbeeldingstechnieken met lichtpulsen waarmee je wel kunt kijken naar wat zich achter een vel papier of een stuk huid bevindt. Mosk: ‘We kunnen licht zo vormen dat het een specifieke vraag over een voorwerp beantwoordt. Is het bijvoorbeeld langwerpig of rond, glad of stekelig?’

In totaal reikt NWO dit jaar 36 Vici-beurzen uit. Ze zijn bedoeld voor gevorderde onderzoekers die met het geld vijf jaar de tijd hebben om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. De Vici is de grootste beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Veni- en vidi-beurzen zijn voor wetenschappers in een vroegere fase van hun carrière.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.