Alumna zet uitwisselingsprogramma op

| Rubina Oliana

In de strijd tegen stereotypen en vooroordelen tussen jongeren uit West- en Oost-Europa organiseert UT-alumna Lieke Staal in samenwerking met het platform Spartak het programma Pride & Prejudice. Jongeren uit Nederland, Portugal, Polen en Servië volgen deze zomer anderhalve week een intercultureel programma in Servië.

Photo by: Eigen foto Spartak

Tijdens haar stage – Lieke (23) studeerde European public administration aan de UT - kwam ze in contact met Spartak, een vrijwilligers organisatie in Den Haag die zich richt op Oost-Europa. In 2013 deed ze zelf mee met aan een uitwisseling. De ervaring was zo positief dat ze nu besloten heeft om samen met een vriendin een soortgelijke reis op te zetten.

Reis

Met de hulp van Spartak en het Erasmus + programma organiseert ze in augustus een reis waarbij jongeren van de verschillende Europese landen tien dagen met elkaar doorbrengen in Servië om daar meer over elkaars verschillen en overeenkomsten te leren.

Zelf heeft ze sterke banden met Oost-Europa. ‘Ik ben groot fan van Oost-Europa en met name geïnteresseerd in de westelijke Balkan. Ik volg het nieuws daar, schreef mijn bachelor thesis over corruptie in de kandidaat-lidstaten van de EU, Servië, Montenegro en Macedonië en ik ga graag op vakantie naar de Balkan’, vertelt ze.

Uitwisseling

Tijdens haar eigen uitwisseling naar Roemenië, twee jaar geleden, was ze verrast door de armoede in dit deel van Europa. ‘Voor mij was dit een eyeopener met betrekking tot Roemeense en Bulgaarse immigranten in Nederland. Nu ik weet waar ze vandaan komen, kan ik mij beter voorstellen dat ze legaal of illegaal in ons land verblijven’, zegt Lieke. ‘Het creëren of faciliteren van wederzijds begrip tussen personen, culturen en landen is ook een van de hoofddoelen van youth exchanges.’

Contact

Tijdens haar reis in Roemenië was Lieke erg enthousiast over het onderlinge contact tussen de jongeren. ‘Dat was echt goed en sprong er uit. Er waren jongeren uit Oekraïne, Georgië, Letland en Griekenland. Niet de meest welvarende landen in Europa. Op zo'n moment besef je dat je het in Nederland toch wel erg goed hebt.’

Tijdens het Pride & Prejudice-programma in Servië leren de jongeren elkaar beter kennen via non-formal learning. ‘Geen boeken en colleges dus, maar een losse en gezellige sfeer tussen jongeren onderling.' Daarnaast zijn er sociale activiteiten en er is aandacht voor theater en debat. Ook is er tijd voor culturele uitstapjes in Servië.

Aanmelden kan via de website.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.