Take-off Grants voor UT-onderzoek

| Sandra Pool

Vier UT-onderzoekers ontvangen een Take-off Grant om haalbaarheidsstudies uit te voeren naar de commerciële levensvatbaarheid van hun kennisinnovaties. De genoemde subsidie vervangt de Valorisation Grant en is veertigduizend euro waard.

Egon van den Broek (Universiteit Utrecht) ontvangt samen met Frans van der Sluis, gastonderzoeker bij de EWI-vakgroep Human Media Interaction van CTIT, een Take-off Grant voor het project IX B.V.: Personalized Information eXperience.

‘Wij personaliseren informatie van mensen. Op basis van interesse, eerder gelezen literatuur, kranten of magazines bijvoorbeeld, en op basis van een inhoudelijke analyse, leveren wij artikelen op maat aan. Bij het analyseren kijken we naar de zinsopbouw en zoeken naar gerelateerde artikelen die nog niet gelezen zijn en diepgang bieden', zegt universitair docent Egon van den Broek, die inmiddels Twente heeft verruild voor Utrecht. Een voorbeeld: ‘Een voetballiefhebber hoef je geen wedstrijdverslag aan te bieden. Dat heeft-ie waarschijnlijk al gelezen, maar aanvullende informatie over het bestuur van de club of van spelers kan nog wel interessant zijn.'

Service

Van den Broek levert deze service aan bedrijven die informatie aanbieden aan mensen. ‘Denk aan kranten, uitgevers en de e-commerce. ‘Wij gaan een stapje verder dan Google. Die zoekmachine biedt informatie op basis van de zoekgeschiedenis. Dat is meer van hetzelfde. Wij leveren aanvullende informatie passend bij de interesse.’

De Take-off Grant zet Van den Broek in voor het vermarkten van het onderzoekswerk. 'Dat afkomstig is van de UT. Frans van der Sluis promoveerde op het onderzoek en is nu nog steeds als gastonderzoeker verbonden aan de UT.’ Uit het onderzoek kwam een patent voort. ‘En dat is eigendom van de UT en vormt de basis voor het bedrijf.’

Keramisch materiaal

Onderzoeker van Mesa+, Gerard Cadafalch Gazquez, en medeoprichter van Adv.Nanofibers ontvangt eveneens een Take-off Grant voor het project Ceramic Nonofiber Paper and Textile. Het bedrag wordt ingezet voor verschillende tests met licht en flexibel keramisch materiaal en voor een marktstudie.

Ook Anthony Thronton, onderzoeker bij Mesa+, krijgt een financiële ondersteuning voor het project the MercuryLab en Jos Paulusse, onderzoeker bij Mira, ontvangt een subsidie voor het project Light-Emitting Silicon Quantum Dots. Hij diende samen met Katerina Dohnalova van de UvA een aanvraag in.

De Take-off grant wordt gefinancierd door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en uitgevoerd door NWO in samenwerking met STW en ZonMw.

Het programma stelt middelen ter beschikking voor financiering van de vroege fase van innovatieve nieuwe bedrijvigheid. Het betreft proof-of-principle-/proof-of-concept-financiering waarbij het gaat om commerciële toepassing van innovatieve kennis en de start van bedrijvigheid op basis van kennisinnovaties uit de kennisinstellingen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.