Studenten ontdekken sluiproute naar basisbeurs

Wie volgend jaar aan een masteropleiding begint en toch nog een basisbeurs wil krijgen, kan iets slims doen: een maandje eerder inschrijven. Dat kan onder andere aan de UT.

Het kan lang niet aan alle universiteiten, maar er zijn opleidingen met verschillende inschrijfmomenten per jaar. Aan de UT kun je je maandelijks inschrijven voor een master als je je UT-bachelor hebt afgerond. Wie op 31 juli helemaal klaar is met zijn bachelor, kan een dag later masterstudent zijn.

De basisbeurs wordt per 1 september 2015 afgeschaft. Wie dus een maand eerder begint te studeren, heeft er voor de duur van zijn opleiding recht op. Dat kan vooral geneeskundestudenten veel geld schelen: hun masteropleiding duurt immers drie jaar.

Dat was begin december al bekend en studentenclubs lobbyden bij hun onderwijsinstelling om zo’n manoeuvre mogelijk te maken. De Utrechtse studentenvereniging Vidius kwam er ook achter en zij heeft een bericht verspreid over de ‘maas in de wet’. 'Het is voor aankomende studenten de laatste kans om een enorme studieschuld te ontlopen', zegt voorzitter Isabelle Beelen, die de truc een week geleden ontdekte.

Voor studenten op kamers is de basisbeurs 3.400 euro per jaar. Een geneeskundestudent bespaart dus meer dan tienduizend euro met een vroege inschrijving.

Parkeerstudie

Natuurlijk kun je je ook voor een willekeurige andere masterstudie inschrijven, zolang je er een maandje eerder kunt beginnen. Zie het als een parkeerstudie. Dan stap je een maand later gewoon over naar de studie van je eerste keuze.

Of aankomende bachelorstudenten er nog iets aan hebben, zoals Vidius meent, is de vraag. Als een bacheloropleiding meerdere inschrijfmomenten heeft, dan kunnen studenten er gewoonlijk op 1 september of 1 februari van start. En 1 februari is aanstaande zondag al.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.