NEST speelt universeel kerstverhaal

| Eymeke Lobbezoo

Kerstverhalen gaan vaak over de komst van Jezus, liefdadigheid en morele kwesties. Theatervereniging NEST pakt het anders aan. Regisseur Rosalie Fleuren: ‘We laten, met een vrolijke en humoristische insteek, liever zien hoe het kerstfeest tegenwoordig wordt ingevuld.’ En dus werden de acht deelnemende spelers gevraagd naar hun associaties met Kerst. Aan de hand daarvan speelt NEST donderdagavond de voorstelling Een Kerstverhaal.

Het toneelstuk wordt uitgevoerd door acht spelers en is geregisseerd door student communicatiewetenschap (UT) en theaterwetenschap (UvA) Rosalie Fleuren (22) en student civiele techniek Daan Egberts (23). Fleuren vertelt: ‘We wilden niet het traditionele straatje in. Geen belerende thema’s. We vroegen ons af: wat maakt een student zoal mee in de periode voor en tijdens Kerst?’ De regisseurs informeerden daarom naar de ervaringen van hun acteurs en gebruikten dat als inspiratie voor hun scènes. Dat resulteerde in scènes als een kerstdiner waarbij iedereen alleen maar bezig is met zijn telefoon, een kerstbalballet en een grote omkleedsessie.

Fleuren: ‘Ik houd zelf helemaal niet van toneel met veel tekst, uitleg en inleving, dus het was de uitdaging om scènes te maken die de kern bevatten en ook begrijpelijk zijn als je de taal niet spreekt. Ik denk dat dat wel gelukt is. We hebben in tien weken een heel vrolijk, universeel Kerstverhaal neergezet.’

De voorstelling vindt donderdag om acht uur plaats in de Agora van de Vrijhof en duurt een uur. Na een pauze waarin het toneel wordt omgebouwd, zullen previews worden gegeven van de andere theatervoorstellingen die NEST komend jaar speelt. De entree bedraagt €6 en bezitters van een Unioncard mogen voor €4 naar binnen. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/Theatervereniging NEST.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.