Prijs voor beste paper netwerkbeveiliging

| Maaike Platvoet

Een paper van UT-onderzoekers en SURFnet over netwerkbeveiliging heeft de ‘Applied Networking Research Prize’ gewonnen van de Internet Research Task Force. De prijs werd toegekend aan Roland van Rijswijk-Deij voor zijn paper ‘DNSSEC and its potential for DDoS attacks – a comprehensive measurement study’. Van Rijswijk-Deij schreef de paper samen met Anna Sperotto en Aiko Pras van de Universiteit Twente.

Photo by: freeimages.com | Jakub Krechowicz

De Applied Networking Research Prize wordt toegekend aan onderzoek dat een fundamentele bijdrage levert aan nieuwe standaarden voor het internet. In de paper beschrijven Van Rijswijk-Deij en zijn co-auteurs een grootschalige studie naar het risico van misbruik van DNSSEC – een veilige variant van het protocol dat op het internet namen vertaalt in IP-adressen. Het risico van dit protocol is dat het misbruikt kan worden voor zogenaamde denial-of-service aanvallen, waarbij aanvallers proberen om de internetverbinding van het slachtoffer volledig te vullen met onzinverkeer. Uitkomst van het onderzoek is dat het risico slechts in bepaalde situaties groot is, maar in de meeste gevallen beheersbaar, wat bij toekomstige internetstandaardisatie meegenomen kan worden om het risico in te perken. De paper viel eerder ook al in de prijzen tijdens een congres in Vancouver, Canada.

Van Rijswijk-Deij zal de prijs, waaraan een geldbedrag van 500 dollar is verbonden, in ontvangst nemen tijdens de IETF-bijeenkomst in Japan in 2015. De resultaten in de paper zal hij dan plenair presenteren aan de internetstandaardisatiegemeenschap, net als de resultaten van zijnvervolgonderzoek naar dit onderwerp.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.