Hanna Jochmann wint Victorine van Schaickprijs

| Rense Kuipers

UT-promovendus Hanna Jochmann-Mannak heeft dinsdag de Victorine van Schaickprijs 2014 gewonnen voor haar proefschrift Websites for children: Search strategies and interface design. Daarin stelt ze dat kinderen weinig behoefte hebben aan speelse elementen op websites.

Photo by: Flickr Creative Commons | University of Salford

Jaarlijks looft het Victorine van Schaickfonds en de KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals) de prijs uit aan mensen die een bijdrage hebben geleverd aan het informatievak in de ruimste zin van het woord. De prijs, 2000 euro en de Victorine van Schaickpenning, is bedoeld om publicaties en vernieuwing in het informatievak te stimuleren.

Gebruiksvriendelijkheid boven speelse interactie

Jochmann-Mannak, die in januari aan de UT promoveerde, onderzocht het ontwerp van informatieve kinderwebsites, het zoekgedrag van kinderen van 8 t/m 12 jaar en hun waardering van deze websites. Hiervoor analyseerde ze honderd internationale kinderwebsites, zette eye-tracking ze in en voerde ze een groot experiment uit onder ruim 150 kinderen rondom taakuitvoering en waardering.

Hieruit bleek dat kinderen de voorkeur geven aan gebruiksvriendelijkheid zonder afleidende speelse interactie. Ook vragen ze om een goede zoekmachine op de websites, omdat ze op Google vaak de weg kwijtraken. Kinderen waarderen het volgens haar als een website er leuk uitziet, maar voor het navigeren geven ze de voorkeur aan een klassieke vorm zonder speelse elementen.