Solarteam gaat proefrijden in België

| Marije ten Böhmer

Het Solar Team Twente is begonnen aan de voorbereidingen voor de World Solar Challenge in oktober 2015. Onderdeel van die voorbereidingen is de iLumen Solar Challenge die aankomend weekend plaatsvindt in Zolder, België.

Coen Hartjes (22) en Lars van der Aa, studenten werktuigbouwkunde op de UT, zijn twee van de drie nieuwe coureurs van het coureurs van Solar Team Twente. De derde naam wordt dit weekend bekend gemaakt.

Snelle auto

In 2015 zal het team met een nieuwe auto deelnemen aan de World Solar Challenge. Aan de race in België doen ze nog met de auto van de race in 2013 mee. Hartjes: ‘In een aantal testdagen hebben wij de auto goed leren kennen. Daarnaast is er veel tijd besteed aan het onderhoud van de solarwagen. De auto stond immers een jaar stil en de kilometers die hij in Australië maakte, eiste zijn tol.’ De tijd die in de oude auto is gestopt ziet Hartjes niet als verloren: ‘Wij weten nu goed hoe alles werkt, welke dingen goed zijn en welke dingen beter moeten. Met de nieuwe regels voor de wedstrijd in 2015 kunnen wij zo een hele snelle auto gaan maken.’

Knock-out

De iLumen Solar Challenge bestaat uit vier onderdelen: een Long-Run waarbij in negen uur zoveel mogelijk rondjes moeten worden afgelegd, een Short-Run waarin teams twee uur de tijd hebben om een rondje zo snel mogelijk af te leggen, een knock-outronde en een presentatie.

Het doel voor aankomend weekend is volgens Hartjes vooral het opdoen van nieuwe ervaringen. ‘Ik heb er heel veel zin in, maar ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten. Waarschijnlijk gaat iedereen heel veel leren en worden we, hoewel de teamspirit en samenwerking al heel erg goed is, een hechter team.’ Hartjes vervolgt: ‘Qua prestaties weet ik ook niet zo goed wat wij moeten verwachten. Het is een lastig circuit met veel bochten. De zonnewagen is gemaakt voor lange, rechte stukken. Daarnaast kunnen auto’s punten krijgen als ze bijvoorbeeld een kofferbak hebben of er vier man in passen, dat hebben wij natuurlijk niet.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.