Kick-In-commissie: 'geen alcohol 18-minners'

| Johannes de Vries

Hoewel bij alcoholverkoop onder de 18 alleen de kopers en verkopers een boete riskeren, vindt de Kick-In-commissie dat tijdens de introductie iedereen een beetje verantwoordelijk is voor jonge eerstejaars. ‘Volgens mij beseffen de meeste mensen wel dat we daarin een gemeenschappelijk doel hebben,’ zegt commissielid Jelmer Verkleij.

Photo by: Flickr.com | Piutus

De komende Kick-In is de eerste waarin studenten onder de achttien geen bier mogen kopen. Politieagenten en toezichthouders kunnen verkopers én te jonge kopers een boete opleggen.

Biertje van €90 of einde Kick-In

‘Alle Kick-In-deelnemers hebben bij de informatie die we hen sturen hier ook een brief over gekregen’ vertelt Verkleij. ‘Daarin doorbreken we het cliché dat je in de studentenwereld alleen lol kunt hebben mét bier. Doe het gewoon niet, als je nog geen 18 bent, is onze boodschap. Als je betrapt wordt, drink je dus een biertje van €90.’

Maar wat voor nieuwe studenten misschien nog wel erger is, is dat ze bij een overtreding uitgesloten kunnen worden van de rest van de Kick-In. ‘We controleren zelf niet actief, maar als ik een 17-jarige met bier tegenkom, knip ik z’n bandje door. Dat is vrij radicaal, maar als je beleid maakt, moet je er ook consequenties aan verbinden.’ Dat bandje is het toegangsbewijs tot Kick-In-activiteiten.

Iedereen verantwoordelijk

Verkleij hoopt dat het niet nodig is. Doegroepleiders zijn geïnstrueerd om het onderwerp in hun doegroepen ter sprake te brengen, verenigingen hebben uitleg gekregen over het gehanteerde bandjessysteem (met een andere kleur voor 18-minners), horecagelegenheden zijn gevraagd niet meer biertjes te verkopen dan er mensen aan de bar staan en de eerstejaars zelf zijn dus gewaarschuwd.

Verkleij gaat ervan uit dat iedereen meewerkt bij het naleven van de nieuwe regels. ‘De reacties zijn van de verschillende kanten positief en er is begrip voor het beleid.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.