Topstudenten met beurs naar het buitenland

| Johannes de Vries

Minister Bussemaker wil een nieuw scholarship-programma ontwikkelen dat het voor topstudenten makkelijker maakt in een ander land te studeren. Dat geldt zowel voor buitenlandse talenten die naar Nederland willen komen als voor Nederlandse topstudenten die hun studie ergens anders willen volgen.

Het nieuwe beurzenprogramma is onderdeel van Bussemakers visie op internationalisering van het hoger onderwijs, waarover ze vandaag een brief naar de Tweede Kamer stuurde.

De minister wil jaarlijks €5 miljoen uitgeven voor 1000 beurzen van €5000. Daarvan wordt de helft betaald door de onderwijsinstellingen.

Volgens Bussemaker krikken buitenlandse topstudenten het niveau van het Nederlandse hoger onderwijs op en is het daarom de moeite waard hen hier heen te halen. Aan de andere kant ‘helpt internationale ervaring studenten zich te vormen tot kritische en zelfstandig denkende mensen,’ vindt zij.

'Iedereen naar het buitenland'

Bussemaker gaat zelfs nog een stapje verder: internationale ervaring zou de norm moeten zijn voor alle studenten. Die ambitie komt overeen met die van de UT. Het CvB stelde in het onlangs vastgestelde visiedocument dat elke Twentse student eigenlijk minimaal 15 EC aan onderwijs in het buitenland zou moeten volgen.

Nederlandse universiteiten zijn overigens in het algemeen blij met de brief van de minister. De vereniging van universiteiten pleitte onlangs samen met de vereniging van hogescholen voor herinvoering van studiebeurzen voor internationale studenten en krijgen nu dus hun zin. In een persbericht laten zij dan ook weten blij te zijn dat ‘minister Bussemaker het voorstel van universiteiten en hogescholen steunt’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.