Recordaantal studenten met Erasmusbeurs

| HOP, Bas Belleman

Vorig studiejaar gingen bijna 270 duizend Europese studenten met een Erasmusbeurs de grens over, waaronder meer dan tienduizend Nederlanders. Dat is opnieuw een record en het einde is nog niet in zicht: de komende jaren worden er nog meer Erasmusstudenten verwacht.

Jaar na jaar groeit het aantal studenten dat gebruik maakt van het Europese beurzenprogramma, dat inmiddels 27 jaar loopt. In studiejaar 2012/2013 waren er zes procent meer Erasmusstudenten dan een jaar eerder. In Nederland steeg de deelname met acht procent.

Populaire landen

De meeste studenten komen uit Spanje, Frankrijk en Duitsland, die samen meer dan honderdduizend studenten afvaardigen. De populairste bestemming is nog altijd Spanje, waar meer dan veertigduizend studenten naartoe gaan. Daarna komen – jawel – Frankrijk en Duitsland.

Nederlanders gaan het liefst naar Groot-Brittannië. Zelf blijven de Britten liever thuis: er komen bijna twee keer zoveel Erasmusstudenten naar het Verenigd Koninkrijk toe (27,2 duizend) als er vandaan komen (14,6 duizend).

UT niet in top honderd-lijstjes

In de top honderd van instellingen die de meeste studenten op pad sturen staan twee Nederlandse universiteiten: die van Groningen en Maastricht. In de lijst met de honderd meest populaire - dus ontvangende - onderwijsinstellingen staan de RUG, Universiteit van Maastricht, Universiteit Utrecht, UvA en de Radboud Universiteit. De UT komt in beide top honderds niet voor.

Helemaal bovenaan in de lijst van meest populaire onderwijsinstellingen staat de universiteit van Granada, met vorig studiejaar bijna twintigduizend Erasmusstudenten.