Informaticastudent maakt app tegen pesten op school

| Paul de Kuyper

Informaticastudent Keith Davelaar ontwikkelde een app om pesten op scholen aanpakken. Op een school in Holten gaan ze zijn toepassing ‘Bully Shield’ testen.

Photo by: Flickr | FaceMePLS

Keith Davelaar bouwde voor zijn afstudeeronderzoek een app die kinderen die gepest worden kunnen gebruiken om hulptroepen op te trommelen. Ook omstanders, bijvoorbeeld klasgenoten op het schoolplein, kunnen een melding maken van pestgedrag.

Als een gepest kind of een omstander met Bully Shield, zoals de app heet, een melding maakt van pestgedrag, krijgen docenten die de app ook hebben direct een berichtje. Zij kunnen poolshoogte nemen en zo nodig ingrijpen.

In anderhalve minuut ter plekke

‘Ik heb simulaties gedaan hoe snel docenten kunnen reageren op een melding van de app. Gemiddeld waren ze in anderhalve minuut ter plekke. Dat acht ik snel genoeg’, aldus Keith Davelaar die vrijdag op de app afstudeert.

Van de Android-app bestaat een versie voor scholieren en een voor docenten. Bij de installatie geef je aan op welke school of locatie je de app wilt gebruiken.

Verder testen in Holten

Tijd om Bully Shield tijdens zijn afstuderen met echte gebruikers te testen had Davelaar niet. De informaticus gaat daarom door met de ontwikkeling van de app. Scholengemeenschap Waerdenborch in Holten wil de app graag testen. Op deze school werkt Davelaar, die ook de lerarenopleiding aan de UT volgde, als docent informatica.

Interesse van andere scholen heeft Davelaar nog niet, maar hij vermoedt dat er meer vraag naar is. Volgens de UT-student is Buddy Shield geen oplossing voor pesten op scholen. ‘Daar is het probleem te groot voor. De app is wel een middel om pestgedrag te verminderen. En dat is al heel mooi.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.