Samenwerking met ‘telecomuniversiteit’ in Indonesië

| Paul de Kuyper

De UT tekent deze week een samenwerkingsovereenkomst met Telkom University uit Bandung. Twente gaat helpen het onderzoek van de Indonesische universiteit te versterken en profiteert zelf van nieuwe interculturele invalshoeken.

Photo by: Flickr | Natsuki Seika

De Telkom University in Bandung richt zich op telecommunicatie en ICT. Pas een paar jaar geleden kreeg de instelling van de Indonesische overheid de officiële status van universiteit. Daarvoor was Telkom University een hogeschool met bedrijfsopleidingen.

De UT gaat helpen het onderzoeksprofiel van Telkom University te versterken. Donderdag wordt daarvoor op de campus een zogenaamd Memorandum of Understanding getekend.

In eerste instantie begeleidt de UT twee Indonesische promovendi. Volgens universitair hoofddocent Thea van der Geest, die met haar vakgroep media, communicatie en organisatie (faculteit Gedrags-, Management- en Maatschappijwetenschappen) gaat samenwerken met Bandung, is het de bedoeling dat later meer PhD’s worden begeleid. Dat gebeurt op afstand. Er komen geen Indonesische promovendi naar Twente.

Intercultureel onderzoek

Van der Geest denkt dat de samenwerking met Telkom University de UT nieuwe interculturele invalshoeken oplevert voor onderzoek. ‘Wij willen graag onderzoeken welke invloed verschillende culturen hebben op bijvoorbeeld e-government en sociale media.’

Met een Indonesische partner wordt dat volgens Van der Geest makkelijker, want je hebt toegang tot twee heel verschillende culturen. ‘Bij ons heeft 85 tot 90 procent van de mensen een pc met internet. In Indonesië is dat 10 tot 20 procent. Daar zijn social media echter nog dominanter dan in Nederland. Voor ons is de smartphone een extra medium; voor Indonesiërs is een smartphone het meest gebruikte kanaal voor internetgebruik.’