UT krijgt 'veilig alternatief' voor Dropbox

| Johannes de Vries

‘Het is niet veilig, de NSA kijkt er mee en mogelijk kunnen ook concurrenten in clouddiensten als Dropbox.’ Daarom kunnen UT-medewerkers vanaf volgende maand gebruik maken van SURFdrive, een ‘veilig alternatief’ voor Dropbox en Google Drive. Mogelijk komt de nieuwe clouddienst ook voor studenten beschikbaar.

Photo by: Flickr.com | David Schmitt

De wens om een eigen, beveiligde clouddienst op de UT te introduceren leeft al langer, zegt Jan-Laurens Lasonder van ICTS. ‘We hadden eerst het idee om dit samen met Groningen te doen, maar zijn ingehaald door de ontwikkeling van SURF. Zij bouwen nu aan SURFdrive, een secureomgeving die lijkt op Dropbox, voor alle universiteiten.’

Met SURFdrive kunnen gebruikers van verschillende universiteiten bestanden met elkaar delen, via de ICT-accounts die men op de eigen universiteit krijgt.

SURF, eigendom van de Nederlandse universiteiten, heeft de afgelopen tijd gebruikt voor een technische pilot om te kijken of alles goed werkt. De komende maanden gelden als pilot om te kijken hoe veel belangstelling er voor de beveiligde clouddienst is.

‘Hoe breed we het gaan uitrollen, ligt ook aan de prijsstelling die er uiteindelijk aan vast zit. In deze pilot is het een investering van ICTS, daarna moeten we bekijken hoe we het betalen. Bijvoorbeeld uit de cao, of door de kosten door te berekenen aan de gebruikers,’ licht Lasonder toe.

Omdat de UT al vroeg betrokken was bij het project, krijgt het ook al vroeg de beschikking over de nieuwe clouddienst SURFdrive. Leiden en Utrecht gaan voor, ‘omdat daar de grootste vraag naar deze dienst vandaan kwam.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.