Betere positiebepaling onder water door UT-onderzoek

| Johannes de Vries

Onderzoek van UT’er Wouter van Kleunen maakt positiebepaling onder water in de toekomst beter mogelijk. Dat is belangrijk, omdat er 'steeds meer onder water gebeurt'. Vanmiddag verdedigt hij zijn proefschrift.

Photo by: Flickr.com | Johan Koolwaaij

Oliemaatschappijen, bijvoorbeeld, hebben belang bij een goede positiebepaling onder water. Maar ook het vinden van een in zee gestort vliegtuig is met de nieuwe techniek van Van Kleunen beter mogelijk.

Op aarde bepalen we onze positie met behulp van GPS, maar dat werkt onder water niet. Daarom maakt Van Kleunen gebruik van sensoren die onder water communiceren met akoestische signalen. Door een hele hoop van die sensoren in een water te plaatsen, kunnen zelfs meerdere objecten tegelijk gevolgd worden.

Van Kleunen: ‘Wij hebben dit systeem getest in het Rutbeek (foto), maar het mooie is dat we deze techniek heel goed kunnen opschalen. Dat komt onder meer door de eenwegscommunicatie: een slimme manier van communiceren, waardoor bijvoorbeeld het energieverbruik van het totale systeem beperkt is.’

Positiebepaling onder water wordt al langer gedaan, maar de techniek is op dit moment nog beperkt. ‘Het is ook een enorm lastige taak: complex, omvangrijk en onder extreme condities.’

Van Kleunen gaat de komende tijd verder met de toepassing van zijn onderzoek. Er staat een call uit om partners voor zijn project te vinden.